Türkiye insan hakları şikayetlerinde Avrupa ikincisi

Türkiye insan hakları şikayetlerinde Avrupa'da Rusya'nın ardından ikinci oldu!

Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılan başvurular sıralamasında Rusya'dan sonra ikinci sırayı aldı. Şu anda mahkemede Türkiye'ye ait 13 bin dava başvurusu bulunuyor.

Almanya'nın Sesi Radyosu 'Deutsche Welle'nin internet sayfasında verilen bir habere göre 2009 yılı sonu itibariyle AİHM'nin dolaplarında işlem görmeyi bekleyen 118 binden fazla dosya var. Avrupa Konseyi'ne üye 47 ülkeden gelen bu başvurularda birinci sırayı son birkaç yıldır Rusya kimseye kaptırmıyor. Rusya'dan gelen müracaat sayısı yaklaşık 35 bin adet. Bu rakam AİHM'nin toplam yükünün yüzde 28'ini meydana getiriyor.

Rusya'dan sonra ikinci sırada ise Türkiye bulunuyor. Türkiye'nin yaklaşık 13 bin başvuru dosyası, mahkeme tarafından görüşülmeyi bekliyor. Rusya ve Türkiye'nin ardından Ukrayna üçüncü sırada, Romanya ise dördüncü sırada yeralıyor.

Türkiye'nin AİHM ile başını ağrıtan problemlerin başında mülkiyet hakkı ile yargılanma ve tutukluluk sürelerinin uzunluğu ön plana çıkıyor. AİHM'nin Türkiye hakkında geçen yıl verdiği en önemli kararlardan biri Kürtçe'nin üniversitelerde seçmeli ders olarak okutulmasına engel olunmasının eğitim hakkını ihlali olduğu kararını vermesi.

AİHM'de bulunan Türkiye ile ilgili en önemli dosya konularından biri de Kıbrıslı Rumların mülkiyet şikayetleri. Kıbrıslı Rumlar 1990 yılından beri AİHM'ye 1700 dava ile başvurdu. Bu davalar yüzünden 2010 yılı Türkiye için çok kritik bir yıl. AİHM, Kuzey Kıbrıs'ta Kıbrıslı Rumların mülkiyet sorunları için oluşturulmuş 'Gayri Menkul Komisyonu'nun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile uyumlu olup olmadığına karar verecek.

Toplum Haberleri