Başta Cizr el-Şuhur olmak üzere ülkenin kuzeyindeki şiddet olaylarından kaçarak Türkiye sınırında toplananların sayısının, on bini geçtiği belirtiliyor.
Türkiye, sınır ötesine yardım operasyonu için ise Suriyeli yetkililerin onayını aldı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın Özel Temsilcisi Hasan Türkmani ile görüşmesi sonrası sınırın Suriye tarafında bekleyen 10 bini aşkın kişinin ihtiyaçlarını gidermek için de tedbirleri aldıklarını ve insani yardım yapacaklarını söyledi.
Davutoğlu, ayrıca reform kararlılığının artık daha somut olarak görülmesi gerektiğini vurguladı ve bunun hem Suriye halkına hem de uluslararası topluma, şu anki algıyı değiştirecek şekilde net adımlarla yansıtılması gerektiğini düşündüklerini belirtti.
Suriye'deki olaylardan kaçarak, Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısı da 10 bini buluyor.
Türk Kızılayı tarafından ikisi Yayladağı, ikisi Altınözü ve birisi Reyhanlı ilçesinde olmak üzere kurulan toplam 5 geçici çadır kent kurulmuş durumda.
İnsan hakları eylemcileri hükümet güçlerine karşı üç aydır süren direnişte 1400'ü aşkın kişinin hayatını kaybettiğini, 10 bin kişinin tutuklandığını söylüyor.
Cuma gösterileri
Suriye'de bugün ayrıca her hafta olduğu gibi Cuma namazı sonrası gösteriler düzenlenmesi de bekleniyor.
Yabancı gazetecilerin ülkeye girişine izin verilmediği için gelişmeleri Beyrut'ta izleyen BBC muhabiri Jim Muir, Suriyelilerin, hemen her gün ülkenin değişik yerlerinde protesto eylemleri düzenlediğini kaydediyor.
Geçen haftaki gösterilerde 40'a yakın protestocu vurularak öldürülmüştü.
Eylemciler, ülkenin üçüncü büyük kenti Humus'ta güvenlik önlemlerinin artırıldığına dikkat çekiyor.
Suriye ordusunun ülkenin kuzeyindeki operasyonu kapsamında tıklayın iki yeni kente girdiği belirtildi.
Öte yandan, Türkiye'deki geçici çadır kentte kalan Suriyeliler, bugün kampları ziyaret etmesi beklenen Amerikalı film yıldızı aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in iyi niyet elçisi Angelina Jolie'yi görmek için bekliyor.
BBC Türkçe