Hepatit C'nin en fazla kan ve kan ürünleriyle bulaştığını belirten uzman, "Özellikle iyi tetkik edilmemiş, Hepatit C açısından araştırılmamış kanlar transfer edildiğinde kolaylıkla bulaşabilir. Bu yolla daha büyük Hapatit C virüsü alındığı için bunlarda hastalığın gelişmesi ve ilerlemesi daha yüksektir" diye konuştu.
Ameliyat, enjeksiyon ve medikal uygulamalarda da hastalığın bulaşma ihtimali olduğuna değinen uzman, şunları söyledi:
"Hepatit C’den korunmak için bulaşma yollarını çok iyi bilmek lazım. Burada sağlık çalışanlarına ve doktorlara çok büyük sorumluluk düşüyor. Kullanılan malzemeler konusunda çok özenli olmamız gerekiyor. Eğer bunlara dikkat edersek, gereksiz bir takım uygulamalardan kaçınırsak Hepatit C’den korunmada önemli bir adım atmış oluruz. Hastalık genellikle belirti vermiyor. Eğer insanların çevresinde Hepatit C’li hastalar varsa, yorgunluk hissediyorsa, ameliyat olduysa, enjeksiyon yapıldıysa bu hastalarda halsizlik, çabuk yorulma, kas ağrısı, zaman zaman karaciğerin olduğu bölgede huzursuzluk, batma, yanma ve ağrısı olanların mutlaka Hepatit C konusunda tetkik edilmesinde fayda var."
MADDE BAĞIMLILARINDA HEPATİT C ORANI ARTIYOR
İlk defa Hepatit C virüsüyle karşılaşan hastanın immün sisteminin bu virüsü atma veya temizleme şansı olduğunu söyleyen uzman, ortak iğneyle damar yolundan ilaç kullanan madde bağımlılarında hastalığın görülme sıklığının arttığına dikkat çekti.
Star