Türkiye’de ve Alem-i İslam’da İttihad, Risale-i Nur’un farz vazifesidir
Zaman zaman Arapça’yı ilerletme merakına kapılırım. İki ay kadar önce Arapça makale yazma için yardımcı bir kitap var mı diye arama yaptım. Türkiye’de ve Arap aleminde müstakil bir çalışma bulamadım. (İnternet üzerinde yaptığım aramalarda)
Ancak İngilizler için yapılmış böyle bir çalışma tespit ettim. Dosyayı indirip inceleme fırsatım oldu. Kitabın son sayfasında ilginç bir ilan vardı. Bu ilan hem yaşanan Arap baharının hazırlıkları, hem İttihad-ı İslam için yapılabilecek bazı çalışmalar için ipuçları taşımaktaydı.
Önce bu ilan ve örnek olarak verilen bir cevabı okuduktan sonra bazı değerlendirmelerde bulunmak istiyorum:
“İnternet üzerinde gençler için site kurma projesi
En büyük cemiyetlerden olan Arap gençliğini internet üzerinde bir site kurma projesi için açılan yarışmaya katılmaya çağırıyoruz.
Başarılı görülecek öneri, sitenin kurulması ile beş yıl devam etmesi için gerekli finansmanı karşılama –usulünü- içermelidir.
Öneri şu hususları barındırmalıdır:
1-Sitenin bölümleri
2-Sitenin geliştirilmesi
3-Katılımcıların sayısı
4-Tecrübeleri ve yaşları
5-İlk beş yıl sonra projenin mali finansmanı nasıl sağlayacağını açıklaması.
Son katılım tarihi 2003414
Müsabaka, sitenin tesisi, giriş sayfası, sokak, şehir yazılmalıdır.”
Projeye sunulan teklif örneği
“Müsabakayı düzenleyen sorumlu yöneticilere;
Esselamu aleyküm!
Bizler internet âlemine büyük değer veren gençlerden bir grubuz. Bunu özellikle Arap gençliği ve Arap nesillerine takdim etmek mümkün değildir. İlanınızdan büyük ferah duyduk. Biz altı yıldan beri benzeri bir ortamın geliştirilmesi için çalışmaktayız. Fikrimiz kısaca: Arap vatanı dışında bulunan Arap gençlerinin birbirleri arasında iletişim kurmaları ile bilgi, fikirler, zorluklar, gelişmeler gibi konularda gençlerin biri diğerinden istifade edeceklerdir. Bu durumda İngilizce ve Arapça daha sonra mali imkânlar ölçüsünde Fransızca ve diğer birçok lügat, Arap ve mağrip ülkelerinde bulunan gençler tarafından öğrenilmiş olacaktır. Bu sitenin birçok bölümü olabilir. En önemlileri arasında bilgi değişimi, eğitim programları, spor etkinlikleri, gençleri ilgilendiren yeni kanunlar sayılabilir.
İkinci bir bölüm: Batıda ve Arap vatanında bulunan gençler arasında, (gençlere izafeten) ferdi ya da cemaat halinde karşılıklı seferler düzenlenebilir.
Bu kısım büyük hizmetler takdim edebilir. Öncelikle gençler seyahati severler. Ancak otel ücretlerini karşılama güçleri yoktur. Farklı beldelerde yaşayan gençler arasında tanışma ve sohbet etme ucuz, güzel ve büyük bir menfaattir.
Üçüncü kısım; farklı önermeler ile siyasî ya da diğer konularda görüş alışverişinin yapılmasıdır. Bu kısım gençlerin önüne görüşlerini delillendirecekleri geniş bir “önerme formu” açar. Sonra görüşler tahlil edilir. İnternet ve gazeteler aracılığıyla topluma takdim edilir. Bu konuda birçok gencin çeşitli zorluklarla karşılaşması mümkündür. Ailesiyle, okuluyla, genç kız olma sorunları, iş icabı, üniversite dersleri ila ahir… Bu site korkmadan ve utanmadan zorlukların giderilmesine fırsat sağlayacaktır. Problemlere özellikle mütehassıslara arz etme yoluyla çözüm aranması mümkündür.
Sitenin diğer kısımları için resim, nükteler, karikatür, fenni ve edebi çalışmaların paylaşımı.
Bizler altı şahısız. Yaşlarımız 16-19’a yakın. Hepimiz günlük olarak evde ve okulda bilgisayar ve internet kullanıyoruz. Bir kısmımız tatillerde kendi sahasında çalışmaktadır. Mali ihtiyaçların karşılanması konusunda iddialı değiliz. Bu zor bir konu. Düşüncemizi açık bir şekilde söylüyoruz. Ancak internet âleminde beş yıl içerisinde bu projenin başarılı olacağına inanıyoruz. Ve beş yıl içerisinde bu başarıyı kazanacağına itikadımız var. Birinci olarak katılımcıların sayısı yeterli sayıya ulaşacaktır. -Katılım konusundaki zorlukları kapatıyoruz- Bununla birlikte bize ilan veren katılımcıların sayısı artacaktır. Bu teklifimizin sizin memnuniyetinizi kazanacağını ve bu yarışmada başarılı olacağımızı ümit ederiz.”
(Gassan Numan Mahir, The Wtimate Writing Guide Arabic 20003, s. 174)
Bu ilanın benim dikkatimi çekmesi daha önce Arap baharını hazırlayan çalışmalar konusunda sizinle paylaştığım bazı bilgileri doğruluyor olması. Bunlardan birinde “Tarihi süreç içerisinde yüzlerce örneğini gösterebileceğimiz bu tür “sözde milli hareketler” sömürgeciler tarafından organize edilir. Olaylara daha yakından bakınca bunların masum halk hareketleri olmadığına dair çok sayıda veri elde etmek mümkündür. Son olarak sömürgecilerin uzun süredir bu proje üzerinde çalıştıklarına dair haberler basında yer aldı. BBC’nin 21 Şubat Pazartesi haberinde "Arap Devrimlerinin babası" Gene Sharp tanıtıldı. 83 yaşındaki Harvard profesörü "Diktatörlükten Demokrasiye Geçiş" adını verdiği teoriler çerçevesinde Arap gençleri -çeşitli başkentlerde kurulan enstitüler aracılığı- ile bir süredir eğitmekteydi” ifadelerini kullanmıştım.
Bunlar bir yana bazı çevrelerin Arap baharına “google devrimi” dediği ciddiye alınırsa benim bu ilandan şüphelenmemem mümkün değildi. O yüzden bu haberi okuyucu ile paylaşmak istedim. Demek ki bu eylemler için azından on yıllık bir hazırlık dönemi geçirilmiş.
Bu ilanı okuyucu ile paylaşmamım bir nedeni daha var!
Bizler yanlışlardan ders almayı severiz. Ayrıca hareketlerimiz batılı örneklere tepki olarak ortaya çıkarsa daha keyifli olur. Sözü uzatmadan, yapabilecek kardeşlere hatırlatma kabilinden bu örnekten yola çıkılarak, benzeri sitelerin ya da grupların kurulabileceğine veya böyle bir ihtiyacın bulunduğuna dikkat çekmek istiyorum.
Risale-i Nur’un farz vazifelerinden biri olan İttihad-ı İslama çalışmanın bir çok yolu olmalı. Henüz bu düşünce kuvveden fiile çıkmayı bekleyen nüveler suretinde efkarımızda mündemiç duruyor. Alem-i İslamın çeşitli beldelerinden birbiri ile mailleşebilen gruplar olsa uhuvvet-i islamiye ve ittihad-ı İslam ile ilgili masajlar alınıp verilebilse ne kadar güzel olurdu.
Bunun için Arapça’ya ihtiyaç var. Söz Arapça’ya gelmişken Hayrat Vakfı, risalelerin Arapça okunuşunu veren Cd’ler çıkarmış. Bu Cd’ler az çok bilenler için öğrenmeyi daha da kolay hale getirecek.
Kardeşlerin yaptığı hizmetlerin her biri çok mübarek kuşkusuz. Bizim zaman zaman içe dönük olarak -haddimizin fevkinde- yapmaya çalıştığımız tespitler, farklı istidatlara hizmet imkanı bulunduğuna dair akla kapı açma denemeleridir.
Evet ittihad-ı İslam bizden samimi sarsılmaz bir kardeşlik istiyor. Bu dönemde bunu siyasîlerin açıktan ifade etmesi mümkün değildir. Ancak sivil toplum kuruluşlarının bunu hayata geçirmesi, özellikle de bu işin manevi sermayesi elinde bulunan Nur talebelerinin bu teşebbüslere öncü olması oldukça önemlidir.
İttihad-ı İslam’a çalışmak bize içerdeki fitnenin insanları yanlış yola sevk etiğini açık bir şekilde gösterecektir. Zira Türkiye’nin ittihadı olmadan alem-i İslam’ın ittihadından söz etmenin anlamsızlığı ortadadır.