Türkiye'de yeni bir flamingo yuvalama alanı keşfedildi

Kuş Araştırmaları Derneği tarafından, Çevre ve Orman Bakanlığı adına Adana'da yürütülen Akyatan-Tuzla Lagünleri Yönetim Planlaması Projesi kapsamında yapılan kuş araştırması çalışmalarında, flamingonların (Phoenicopterus ruber) yuva yaptığı yeni bir alan

Ömer Sarı'nın Haberi

Kuş Araştırmaları Derneği tarafından, Çevre ve Orman Bakanlığı adına Adana'da yürütülen Akyatan-Tuzla Lagünleri Yönetim Planlaması Projesi kapsamında yapılan kuş araştırması çalışmalarında, flamingonların (Phoenicopterus ruber) yuva yaptığı yeni bir alan keşfedildi.
Türkiye'de sadece Tuz Gölü ve İzmir Kuş Cenneti'nde düzenli olarak ürediği bilinen flamingolar için bu yeni yuvalama alanının büyük önem taşıdığı belirtildi.

Proje adına kuş araştırmasını yürüten Süleyman Ekşioğlu ve çalışmaya gönüllü olarak katılan Emin Yoğurtçuoğlu, 12-16 Ekim 2009 tarihleri arasında yapılan göç izleme çalışması sırasında Akyatan Lagünü'nde 163 yuvadan oluşan bir flamingo yuvalama bölgesi buldu. Alandaki çamur düzlüklerinde beslenen ve sayıları 30 bine yakın kıyı kuşunu sayıp tanımlamaya çalışan kuş gözlemcileri, bu sırada yaklaşık 2 kilometre ilerideki flamingolara teleskopla bakarken, hemen yakınlarındaki yuvaları fark etti.

Proje adına kuş araştırmasını yürüten Süleyman Ekşioğlu, dürbün ve teleskoplarla yapılan inceleme ve gölde yapılan zahmetli bir yürüyüşten sonra yuvalara ulaştıklarını belirtti. Ekşioğlu, üreme dönemi sonrası olduğu için kaç yuvanın aktif olarak kullanıldığını henüz kesin olarak belirleyemediklerini, ancak bu keşfin yeni bir yuvalama alanı olarak büyük önem taşıdığını söyledi.

Flamingoların daha önce bu bölgede ürediğine dair bir kayıt olmamasına rağmen yuvaların bir kısmının yıpranmış olduğuna dikkat çeken Ekşioğlu, "En azından son birkaç yıldır bu alanda yuva yaptıklarına işaret ediyor. Akyatan Lagünü'nün en ıssız kesimlerinde yuva yapan flamingoların varlığı Akyatan Lagünü'nün önemini bir kez daha vurguluyor. Flamingoların çamurdan yaptıkları ve güneşte kuruyup sertleşen yuvalarının çapları 30-35 santimetre, yükseklileri de 30-40 santimetre arasında değişiyor." dedi.

Kuş Araştırmaları Derneği Adana Şube Başkanı Levent Erkol ise yeni yuvalama alanının, flamingoların Türkiye'deki nesillerini sürdürebilmesi için büyük önem taşıdığını dile getirdi. Erkol, şöyle dedi:

"Flamingonun geçmiş yıllarda ürediği bilinen Seyfe Gölü ve Ereğli Sazlıkları gibi sulak alanlarımızın günümüzde eski özelliklerini kaybederek neredeyse yok olmak üzere olmaları, bunun yanında halen üremekte oldukları Tuz Gölü'ndeki su seviyesinin her geçen yıl hızla düşerek kuruması tehlikesinden dolayı ülkemizde üreyen flamingoların durumları ciddiyetini korumakta. Geçtiğimiz yıllarda Tuz Gölü'nde suyun çekilmesinden dolayı birçok flamingo yavrusu ölü olarak bulunmuştu. Bu yeni yuvalama alanı flamingoların Türkiye'deki nesillerini sürdürebilmesi için büyük önem taşıyor."

Edebiyat Haberleri