Dünyanın en soğuk ve ulaşılması zor kıtası Antarktika’ya Türk bilim adamları ilk kez toplu olarak gidiyor. 7 üniversite ve TÜBİTAK’ta görevli 14 uzman, beyaz kıtada bilimsel araştırma yapacak. Bilim insanları, Türk bayrağını dalgalandıracakları Antarktika kıtasının 50 millik alanında incelemelerde bulunacak. İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)’tan oluşan 14 kişilik araştırma ekibi 29 Mart tarihinde beyaz kıtaya doğru yola çıkıyor.
EKİPTE İKİ KADIN AKADEMİSYEN OLACAK
Tıp doktorları, botanikçi, harita ve jeoloji mühendisleri ve deniz bilimleri uzmanlarından oluşan ekip 15 gün boyunca incelemelerde bulunacak. İklim değişikliği, buzullar, yabancı türler, kirlenme, koruma alanları, deniz memelileri ve botanik konularında araştırma yapacak ekipte iki kadın akademisyen de yer alıyor.
Ukrayna Ulusal Antarktik Bilim Merkezi (NASC) ile İTÜ Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (PolReC) ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) arasında geçen yıl imzalanan anlaşma ile beyaz kıtada uzun süreli işbirliğinin ilk adımları bu seferle başlayacak. Bu sefer aynı zamanda Türk üniversitelerinin kıtaya birlikte ilk seferi olacak.
Kutup araştırmaları konusunda yurtdışındaki bilimsel kuruluşlar ile birlikte çalışmalar yürüten Türk Bilim İnsanları 2015 yılında İTÜ Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (Turkish Polar Research Center, PolReC)’in kurulmasıyla birlikte bilimsel bir çatı kuruluşa sahip oldu. Yurt içi ve yurt dışındaki bir çok Türk akademisyen de bu projeye destek sağlıyor. Merkez aynı zamanda kutuplar konusunda araştırma yapmak isteyen akademisyenler için bir başvuru yeri ve bilim programlarının tartışılacağı bir platform.
14 kişilik Araştırma ekibinin Sefer Lideri Prof. Dr. Bayram Öztürk yaptığı açıklamada şu ifadeler yer verildi:
“2017’de tekrar yapılacak. Bu Türklerin yaptığı ilk sefer. 7 üniversitesi var. İklim değişikliğinde, deniz kirliliğine kadar değişik konularda çalışan uzmanlar var onlarla Antarktika da bir çalışma yapacağız. Bu böyle kısa bir çalışma değil, uzun süreli çalışmalar. Sabretmemiz lazım bilimsel araştırma hemen çıkmaz. Biz bilim insanlarıyız. Bilimsel çalışma yapacağız. Her hoca başka bir çalışma yapıyor.”
ÜNİVERSİTELER ARASI İLK VE EN BÜYÜK SEFER OLACAK
TÜBİTAK haricinde 7 Üniversitenin de bu bilimsel araştırmaya katılacağını ifade eden Sefer Lider Yardımcısı Doç. Dr. Burcu Özsoy Çiçek, ”Gidecek olan bu arkadaşlarımızdan 3’ü daha önce Antarktika’ya gitti, orada çalışmalar yapmış kişiler, O yüzden bizlerde tecrübe var. İstiyoruz ki bunu daha çok bilim insanlarına yayalım. Bu araştırma üniversiteler arası ilk ve en büyük sefer olacak. Daha da artarak bu çalışmaların sürmesi gerekmekte. Eğitim aldık. Aldığımız eğitimde sağlık koşullarına ve oradaki sağlık koşullarında nasıl davranmamız gerektiğini hem fiziksel hem psikolojik olarak çok farklı bir atmosfere gidiyoruz. Üzerimizde gördüğünüz kıyafetler orası için özel yapıldı. Tek kıyafetimiz tabi ki bu değil. Her araştırmacı bir valiz dolusu eşya götürecek. Onlar bizi oradaki soğuk koşullardan koruyacak kıyafetler olacak” dedi.
Aynı zamanda sağlık testlerinden geçtiklerini ifade eden Çiçek, “Akciğer, solunum, kalp kan testleri. Bütün testlerimiz tamamlanmış durumdadır” şeklinde konuştu.
iha