Canlı bağlantıyla açılışa katılan Erdoğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil karaismailoğlu’ndan, Beğendik Köprüsü ve Küçüksu-Hizan-Pervari yollunun projesi hakkında bilgi aldı.
450 metre uzunluk ve 165 metre yüksekliğindeki köprü projesiyle ile Van’dan Siirt -Pervari arasındaki seyahat süresi 5 saatten 2 saate düşüyor. Bitlis’in Hizan ile Siirt’in Pervari ilçeleri arasında yapılan Türkiye’nin en yüksek köprüsü olma özelliğini taşıyan Beğendik Köprüsü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katılımıyla açılışı yapıldı.
120 metrelik 2 adet kenar açıklığı ile toplam 450 metre uzunluğunda ve 14 metre genişliğinde olan Beğendik Köprüsü, 165 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek köprüsü olma özelliğini taşıyor.
“Köprümüzün ve yollarımızın yapıldığı yer, ülkemizin en zorlu coğrafyalarından biridir”
Açılışa canlı bağlantıyla katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kazalardan, belalardan Rabbim bölgeyi muhafaza etsin diyoruz. Açılışını yapmakta olduğumuz Beğendik Köprüsü ve Küçüksu-Hizan-Pervari yollarımızın ülkemize, bölgemize, şehrimize hayırlı olmasını diliyorum.” temennisinde bulundu.
“Köprümüzün ve yollarımızın yapıldığı yer, ülkemizin en zorlu coğrafyalarından biridir.” diyen Erdoğan, şunları söyledi:
“Sarp araziler ve derin vadilerle örülü böyle bir coğrafyada yol yapmanın da köprü inşa etmenin de sıkıntısını en iyi bizzat projelendirip, inşa edenler bilir. Türkiye’nin dört bir yanını kara ve demiryollarıyla, tünellerle, geçitlerle donatırken, böylesi zorlu coğrafyaları da ihmal etmedik. Mücadeleden kaçmak yerine, tabiatın zorluklarının üstesinden gelmeyi tercih ettik. İktidara geldiğimizde Türkiye’nin karayol uzunluğu 6 bin 100 kilometreydi. Ama biz ‘Ya Allah, Bismillah’ dedik bu karayol uzunluğunu 27 bin 300 kilometreye uzattık. Biliyordu ki yol medeniyettir, su medeniyettir. Dolayısıyla buna devam etmemiz gerekiyordu. Böylece 72 kilometrelik bir yol ve onun güzergahında yer alan 165 metrelik Beğendik köprümüz inşa edildi. Yapımı biraz uzun sürmüş olsa da hamdolsun sonunda bölgemizi ve şehirlerimizi birbirine bağlayan projeyi tamamladık. Burasının, ülkemizin en yüksek köprüsü unvanını taşıması, ortaya çıkan eserin önemine işaret ediyor. Bu köprüyle ilçelerimiz arasındaki ulaşımı hem kolaylaştırdık hem de 8 kilometre kısaltarak ekonomimize de katkı sağlamış olduk. Tamamen Türk mühendis ve işçilerinin eseri olan bu köprünün malzemelerinin tümü de ülkemizde üretilmiştir.”
“Nice canımız at sırtında Botan Çayı’nı geçmeye çalışırken, bu akıntıda yitip gitti”
Bugün Türkiye’nin en yüksek köprüsü olan Beğendik Köprüsü’nü de içinde barındıran Bitlis Küçüksu-Hizan-Pervari Siirt Yolu’nun açılışını gerçekleştirdiklerini belirten Karaismailoğlu, 2014 yılında yapım çalışmalarına başlanan Beğendik Köprüsü’nün 210 metre orta açıklığı ile Dengeli Konsol sistemde Türkiye’nin en uzun orta açıklıklı köprüsü olduğunu söyledi.
Karaismailoğlu, “Türkiye’nin ulaştırma ve altyapı atılımına sunduğunuz katkılar milyonların duaları ile yılmadan, yorulmadan devam ediyor. Ülkemizin her noktasına aynı hizmet anlayışıyla marka değeri kazandıran, güçlü ve sürdürülebilir Türkiye anlayışınız sayesinde, her geçen gün yeni bir projeyi vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz. Bugün Türkiye’nin en yüksek köprüsü olan Beğendik Köprüsü’nü de içinde barındıran Bitlis Küçüksu-Hizan-Pervari Siirt Yolu’nun açılışını yapıyoruz. Botan Vadisi’nin sarp kayalıkları arasında dolanan keskin virajlı yollar, büyük zorluklarla aşılıyordu. Botan Çayı güçlü akıntı nedeniyle büyük bir meşakkatle ve can pahasına geçilebiliyordu. Nice canımız at sırtında Botan Çayı’nı geçmeye çalışırken, bu akıntıda yitip gitti.” dedi.
“Botan Vadisi ve Botan Çayı bir turizm merkezine dönüşecektir”
“Beğendik’ten Pervari’ye 6 saat süren bir yol vardı. Bugün bu yolun açılışıyla bir hayal gerçek oluyor ve bölge insanımızın hasreti son buluyor.” diye Karaismailoğlu, şunları kaydetti:
“Köprüye adını veren Beğendik Beldesi; Şırnak, Van ve Bitlis’in kavşak noktası olması ile jeostratejik bir konuma sahip. Yeni yol ile Beğendik’ten Pervari’ye seyahat süresi 15 dakikaya düşecek. İran’dan gelen yük kamyonları Irak’a 6 saatte değil, 3 saatte ulaşacak. Van’dan Pervari’ye 5 saati bulan seyahat süresi ise, 2 saate inecek. Projemizle Van, Şırnak ve Hakkâri üzerinden Ortadoğu’ya açılan kapıyı daha da genişletiyor ve tarihi İpekyolu güzergâhını yeniden hayata geçiriyoruz. Yolun yapımı 1970’lerde gündeme gelse de bu projenin yapılmaması için şer odakları ellerinden geleni artlarına koymadılar. Bu projede emek veren çalışanları korkutarak vazgeçirmek için sayısız tehdit savurdular. Biz de milletimizden aldığımız güçle yılmadık! Tehditlere kulak asmadık! Nihayetinde bugün, bu dev eseri hizmete açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu köprü her şeyden önce kalpleri birleştirsin, kalpten kalbe kardeşlik köprüleri kursun diye yapıldı. Allah’ın izniyle, artık korkarak çıkılan yolculuklar tarihe gömülecek. Gözyaşları içinde geçilen Botan Çayı güle oynaya ve türkü söyleyerek geçilecek. Tasarımından proje ve inşasına kadar tamamen yerli mühendis ve işçilerinin emeği ile yapılan Beğendik Köprüsü’nde yüzde yüz yerli malzeme kullanılmıştır. Bu projenin bölgede sağlayacağı ekonomik ivme ile Botan Vadisi ve Botan Çayı bir turizm merkezine dönüşecektir.”
Konuşmaların ardından kesilen kurdeleyle Botan Çayı Beğendik Köprüsü ulaşıma açıldı.
İLKHA