Türkiye'nin üyeliği Filistin için büyük fırsat

Mansur, konsey üyesi olan Türkiye'den Filistin davasında atılacak adımlar konusunda beklentilerini sıraladı

Minhac Çelik'in haberi:

Filistin sorununu her fırsatta uluslararası arenada gündeme getirerek işgal altındaki Filistin halkının haklarını savunan Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesi, Filistin davasının konseyde etkin şekilde masaya yatırılması için bir fırsat olarak görülüyor.

Filistin Yönetiminin Birleşmiş Milletler nezdindeki temsilcisi Dr. Riyad Mansur, Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilen Türkiye'nin, BM'nin gündemindeki en önemli konulardan biri olan Filistin meselesinin çözümünde önemli bir rol almasına yönelik beklentilere dikkat çekerek bunun Ortadoğu barışı için önemine değindi.

Mansur, konsey üyesi olan Türkiye'den Filistin davasında atılacak adımlar konusunda beklentilerini sıraladı. Filistinli diplomat, Gazze şeridine uygulanan ablukanın sona erdirilmesi, İsrail'in Doğu Kudüs'te yürüttüğü hukuksuz faaliyetlerin durdurulması ve Batı Şeria'daki kontrol noktalarının kaldırılması gibi konularda Türkiye'nin atacağı adımların sorunların çözümünde katkısı olacağının altını çizdi.

Filistin Başbakanı Salem Fayyad'ın hazırladığı planda İsrail işgalinin bitirilmesi ve bağımsız Filistin Devleti'nin altyapısının kurulması için 2011 yılının sonuna kadar süre belirlendiğini hatırlatan Mansur, Türkiye'nin Güvenlik Konseyi üyeliğinin de 2011'de sona ereceğine dikkat çekti. Filistin temsilcisi "İnşallah bu tarihte Filistin BM'nin tam üyesi olacak." dedi. ABD arabuluculuğunda İsrail ve Filistin arasında başlayan barış görüşmelerinin başarıya ulaşmasının İsrail'in tavrına bağlı olduğunu söyleyen Mansur, "Mevcut İsrail hükümeti bize iyimser olmamız için bir sinyal vermiyor" tespitinde bulundu. Washington yönetiminin Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell'ın çabaları sonucunda başlayan görüşmelerde toprak takası konusunun gündeme geldiği hatırlatılan Mansur bu fikrin yeni olmadığını, daha önce Yaser Arafat tarafından da ortaya atıldığını söyleyerek "1967 sınırları esas alınması şartıyla, ufak çapta toprak takasının gerçekleşebileceğini" bildirdi.

ÇABALAR SIKINTIMIZI ANLADIĞINIZI GÖSTERİYOR

Geçen yılki İsrail saldırısının ardından Gazze'deki durumun çok daha vahim bir hal aldığını belirten Mansur, İsrail'in hiçbir şekilde yapı malzemelerinin Gazze'ye sokulmasına izin vermediğini, bunun da yeniden yapılanmayı engellediğini söyledi. İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından organize edilen ve Gazze'ye insani yardım götürmeyi amaçlayan konvoya İsrail'in ne tepki vereceğini bilmediğini belirtti, ama bunun Filistin halkına yalnız olmadıkları mesajı vermesi açısından önem taşıdığının altını çizdi.

"Gazze'deki trajediyi azaltacak her girişime destek veririz. Türkiye'ye bu konuyla samimi şekilde ilgilendiği için minnettarız. Bu çabalar Türkiye'nin halkımızın çektiği sıkıntıları anladığının bariz bir göstergesidir." diyen Mansur, Batı Şeria'da da birçok zorluk çekildiğini söyledi.

Mansur, İsrail'in Gazze saldırısında savaş suçu işlediğini ispat eden BM'nin Goldstone raporuyla başlayan hukuki sürecin devam ettiğini söyledi. Şimdiye kadar New York'ta ve Cenevre'de konuyla ilgili karar tasarısının genel kurulda kabul edilmesi için 2'şer oturum yapıldığını belirterek Filistin yönetiminin soruşturmaların tarafsız şekilde yürütülmesi ve suçluların hak ettiği cezayı almaları için kararlı olduklarını ifade etti.

Zaman

Güncel Haberleri