Günümüzde beyaz pirinç her ne kadar sağlıklı bir besin olarak görülse de yapılan geniş kapsamlı yeni bir çalışma, bunun aksini ispatladı. 21 ülkede toplamda 130 binin üzerinde insanda yapılan incelemeler, yüksek diyabet riskinin beyaz pirinç tüketimiyle bağlantılı olduğu gerçeğini ortaya koydu.
Hindistan, Çin, Brezilya ve daha birçok ülkeden araştırmacıların katıldığı çalışma, geçtiğimiz günlerde Diabetes Care dergisinde yayınlandı. Çalışmanın detaylarına geçmeden önce sonuçların, çalışmanın yapıldığı ülkeye göre değişiklik gösterdiğini belirtmekte fayda var. Örneğin Singapur'da yapılan incelemelerde beyaz pirinç ve diyabet arasında bir ilişki bulunamadı.
Çalışmanın detayları:
Peki çalışma hangi ülkeleri kapsadı? Diğer araştırmaların aksine çalışmalarını küresel ölçekte düzenlemek isteyen araştırmacılar, Arjantin, Bangladeş, Brezilya, Kanada, Şili, Çin, Kolombiya, Hindistan, İran, Malezya, Pakistan, Filistin, Filipinler, Polonya, Güney Afrika, Suudi Arabistan, İsveç, Tanzanya, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Zimbabve'de çalışmalar yaptı.
Çalışmaya 21 ülkeden yaşları 35 – 70 aralığında olan 132.373 kişi katıldı. Katılımcılar, tam dokuz buçuk yıl boyunca gözlem altına alındı. Çalışmaya katılan kişilerin 6.129'u bu süreç boyunca diyabet hastası oldu. Çalışmada her bir katılımcı günde ortalama 128 gram beyaz pirinç tüketti.
Çalışmanın sonuçları:
Çalışmanın sonuçlarına göre en yüksek beyaz pirinç tüketim oranı, günde ortalama 630 gramla Güney Asya bölgeleri oldu. Bu bölgeleri 239 gramla Güneydoğu Asya ve Çin takip etti. Yüksek oranda pirinç tüketimi, buğday, kırmızı et ve süt ürünlerinin tüketiminin daha az olmasına yol açtı.
Hindistan'da beslenme uzmanı olan Priya Kathpal, çalışma hakkında "Her beyaz pirinç tüketen ailenin diyabetik bir üyeye sahip olacağını söyleyemem. Bu daha çok ne kadar pirinç tüketildiğine, pirinçle ne tüketildiğine ve pirincin ne sıklıkla tüketildiğine bağlı" yorumunda bulundu.
Ancak çalışmanın sonucunda Çin'den çıkan veriler, herkesi şaşırttı. Pirincin temel gıda olduğu bu iki büyük ülkede diyabet ve pirinç arasında ilişki bulunsa da bu ilişki güçlü bir ilişki değildi. Araştırmacılara göre bunun nedeni, Çinlilerin daha çok yapışkan pirinç türünü yemelerinden kaynaklanıyordu.
Araştırmacılara göre pirincin çok miktarlarda veya temel gıda olarak tüketildiği ülkelerdeki diyabet riski, beyaz pirincin daha sağlıklı pirinç türleriyle değiştirilmesi ve daha fazla bakliyat tüketilmesiyle azaltılabilir durumda. Araştırmaya, buradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
webtekno