Hem oruç tutan kişiyi hem çevresindekileri rahatsız eden ağız kokusu yaşam kalitesini düşürüyor.
Ramazan'da tüm gün süren açlık ve sıvı tüketimi olmamasının ağız kokusuna neden olduğunu anlatan Diş Hekimi Arzu Yalnız Zogun, orucu bozmadan bu olumsuz durumdan kurtulabilmenin en pratik yolunun sıvıyı yutmamak kaydıyla dişleri fırçalamak olduğunu söylüyor. Zogun, "Ramazan'da da dişlerinizi fırçalayarak ağız kokusunu önleyebilirsiniz. Gün içinde de macunsuz rahatlıkla fırçalama yapıp ağzınızı çalkalayabilirsiniz" diyor.
DİYABETİN HABERCİSİ Mİ?
Zogun, ağız kokusunun nedenlerini şöyle anlatıyor: "Ağız kokusunun yüzde 87'si dilden ve diş eti iltihabından kaynaklanır. Bu tip vakalar hekim tarafından yapılan ilk muayenede kolayca belirlenebilir. Diğer taraftan ağız kokusu, sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonların, şeker, böbrek yetmezliği ve metabolizma bozukluğu gibi hastalıkların habercisi de olabilir.
AĞIZDA TAZE NANE TAŞIYIN
Orucu bozmadan ağız kokusu gidermenin yollarını ise Zogun şöyle anlatıyor: "Önemli olan tükürüğü sıfırlayacak gıdalar almak. Bu gıdaların başında bol su tüketmek geliyor. Sahurda çok fazla çay ve kahve tüketmeyin.
Sahurda yemeğin ardından oruç vakti başlayana kadar ağızda bir süre karanfil veya taze nane taşınabilir. İftar ve sahurda uygun yiyeceklere ve içeceklere tarçın katılabilir.
Ayrıca diş aralarında kalan yiyeceklerden kurtulmak için diş ipi kullanın."
Zogun, bazı besinlerin tüketiminin ağız kokusunu bitireceğini belirterek besinleri sıralıyor...
* Limon: Bir limonu ortadan ikiye ayırıp emebilirsiniz. Eğer bunu yapmak istemediğiniz bir ortamdaysanız, bir sodanın içine dilimlerini atabilir. Sodanız bitince limon dilimlerini yiyebilirsiniz.
* Maydanoz ve biberiye: Maydanozun nefesi tazeleme özelliği vardır. Bunun yanında taze biberiye de etkili olabilir.
* Elma, armut, havuç, turp: Nefes tazelemekte ve temizlemekte bu gıdalar etkilidir. İçerdikleri gıda lifi sayesinde tükürüğü temizlerler.
* Nane ve tarçın: Nane, ferahlatıcı etkisiyle birlikte ağız kokulara karşı birebirdir.
Tarçın da kabuklarında bulunan özel yağ ile ağızda bulunan bakterileri yok eder.
* Yoğurt: Günde 1-2 kere yiyeceğiniz yarım kap yoğurt ağız içerisindeki hidrojen sülfüt kokusunu yok etmeye yardımcı olur.
Yoğurdunuzu C vitamini zengini meyvelerle tatlandırabilirsiniz.
ARI SÜTÜ TOK TUTUYOR
Uzmanlar arı sütünün de Ramazan'da tok tutan mucize besinler arasında yer aldığını belirtiyor. Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, şöyle konuşuyor: "Mineraller, vitaminler, karbonhidratlar ve proteinler gibi sayılamayacak kadar besin içeren arı sütü, sahurda bir miktar alınırsa gün boyu tok tutar. Yemeklerden önce alınacak 500 miligram kadar arı sütü, içeriği sayesinde bağışıklık sistemini de güçlendirir."
AA