Twitter'ın rakibinden İslam karşıtı söylem kararı

Çin Halk Cumhuriyeti'nde Dünyanın en ünlü sosyal medya sitelerinden biri olan Twitter yasaktır. Bu nedenle kurulan Weibo adlı bir site son dönemlerde giderek büyüyor ve gelişiyor. Uzakdoğu'nun Twitter'ı olan sitenin son kararı tartışılıyor.

Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin Halk Cumhuriyeti'nde sosyal medya diğer ülkelere göre çok farklı şekillenmiş durumda. Dünyada artık aktif olarak hemen herkesin kullandığı sosyal medya siteleri Çin'de yasaklanmış durumdadır. Bu nedenle Çin Bilişim Uzmanları alternatif yollar aramak zorunda kalıyor ve bu alternatifler bazen orjinalleri kadar etkili olabiliyor.

Dünya'da en çok kullanılan sosyal medya platformu olan Twitter'ın benzeri olan Weibo sitesi, ilk kurulduğunda 'Sahte Twitter' olarak görülse de, günümüzde Uzakdoğu sosyal medyasının önde gelen sitelerinden biridir.

Bilindiği üzere Çin'de İslam ve Müslüman karşıtlığı son yıllarda tavan yapmış durumda. Gerek devlet politikası olarak Çin'in Uygur Bölgesi'ne yapılanlar, gerek ise pek çok farklı eyalette Camilere ve Müslüman Cemaatlerine yapılan baskılar nedeniyle Çin'deki Müslümanlar zorlu günler yaşıyor. Fakat Çin'de yaşayan Müslümanları sevindiren bir haber Weibo'dan geldi.

Bünyesinde 20 Milyon Müslüman yaşayan Çin'in Resmi İdeolojisi ile 'Ateizm' üzerine kurulmuştur. Müslümanlara karşı internet üzerinden yazılan makale ve yazıların pek çoğunda İslam'a karşı hakaret içeren sözlere rastlanmakta. Bunun farkına varan Weibo, artık haber kaynağı üzerinde İslamiyet'e ve Müslümanlar'a karşı küfür, hakaret ve iftira içeren mesajları yasaklayacak. Weibo'dan konuya dair resmi açıklama dün geldi. Weibo, İslamofobi barındıran sözleri yasaklamayı yayın politikasına almış durumda.

Konu ile ilgili konuşan Pekin Minzu Üniversitesi'nden Profesör Xiong Kunxin, "Müslüman kimliğe ayrımcılık yapan grupların varlığı ve Müslümanlara yönelik çevrimiçi nefretin kötüleşmesini önlemek için Müslümanlara karşı önyargılı olan radikal cümlelerin zamanında ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu cümleler Çin'in birliğini ve etnik uyumunu tehdit ediyor" ifadelerini kullandı ve ekledi;

" Böyle bir karar alınması memnuniyet verici..Bu tür cümleleri engellemek, insanların konuşma özgürlüğünün ihlali anlamına gelmiyor. Özgürlüğün sınırları yasalar ile belirlenmiştir"

Global Times'ın haberine göre Çin Müslümanları bu gelişmeyi olumlu bulsa da, Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Müslümanlara karşı da artık birşeyler yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Özel Haberleri