TYB Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, birlik merkezinde düzenlediği basın toplantısında, bu ödüllerin TÜrkiye'nin kurumsallaşan sayılı ödülleri arasında bulunduğunun belirterek, ödüllerin maddi değeri bulunmamasına rağmen geride bırakılan yıl içinde öne çıkan kalem, sanat ve fikir erbabını tespit edip kamuoyunun dikkatine sunmak bakımından önemli olduğunu söyledi.
Birliğin, 35 yıldır gerçekleştirdiği faaliyet ve çalışmalarıyla Türkiye'deki diğer sivil kuruluşlara önderlik ettiğini dile getiren Yavuz, ''yılın yazar, fikir adamı ve sanatçılarını'' seçmelerinin, Türkiye genelinde edebiyat, fikir ve yayın alanıyla ilgili değerlendirmelerin, geniş katılımlı bir heyet tarafından tarafsız ve kapsayıcı şekilde yapıldığını ifade etti.
Yavuz, ödüllerin talip olanlara değil, TYB'de oluşturulan heyetin müzakereleri sonucunda ödüllendirilmesi yerinde görülenlere verildiğini belirterek, amaçlarının, edebiyata ve kitaba karşı ilginin her geçen gün biraz daha azaldığı bir dünyada kitabı, sanatı ve tefekkürü öne çıkarmak olduğunu kaydetti.
Ödüllerin ileriki bir tarihte törenle takdim edileceğini bildiren Yavuz, ''Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri''ni kazananları açıkladı.
Buna göre, Akif Hasan Kaya ''Islak Kibritler'' kitabıyla hikaye dalında; Mustafa Aydoğan ''Bugün Konuştuklarımız'' eseriyle şiir dalında; Işık Yener, ''Taşra Şairi'' kitabıyla romanda; Necmettin Evci ''Yaşamak Öldürür Beni'' kitabıyla deneme dalında; Fırat Mollaer ''Çağdaş Üç Tarz-ı Siyaset Üzerine eleştiri Yazıları'' eseriyle fikir dalında; Turgay Anar ''Mekandan Taşan Edebiyat'' adlı kitabıyla araştırma dalında; Lütfi Bergen ''Edebi Metinde Din-İktisat'' ile edebi tenkit dalında; Gökhan Akcura ''Cumhuriyet Döneminde Türkiye Matbaacılık Tarihi'' kitabıyla incelemede; Tosun Bekir Bayraktaroğlu ''Amerika'da Bir Türk Şeyh Tosun'un Hatıratı'' kitabıyla hatırat dalında; İbrahim Demirci ''Dillerin Dili'' eseriyle dil dalında; Ahmet Kuş ''Dünya Mevlevihanelerine Yolculuk'' kitabıyla gezi dalında; Ayşe Aksu-Cyrus Hamlin ''Robert Kolej Uğrunda Bir Ömür'' kitabıyla tercümede; Mehmet Salih Erkek ''Bir Meşrutiyet Aydını Ethem Nejat (1887-1921)'' kitabıyla biyografide; Yahya Düzenli ''Ol Şehri Yıkılır Gördüm'' eseriyle şehir kitapları dalında; Hasan Latif Sarıyüce ''Türk Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Ansiklopedisi (1-2)'' eseriyle çocuk edebiyatı dalında ödüle layık görüldü.
TYB, medya kuruluşlarına da ödül verdi. İbrahim Kiras Star gazetesindeki yazılarıyla basın fıkra dalında; Demirhan Kadıoğlu basın karikatür dalında, Doğu-Batı dergi yayıncılığı dalında; Türk müziği dalında Adnan Çoban, Kanal 24'te yayınlanan ''Bizden Nağmeler'' programıyla Türk müziği dalında; Gökhan Güvenç TRT Türk'te yayınlanan ''Hey Taksi'' programıyla TV programı dalında; Osman Sınav ''Uzun Hikaye'' filmiyle sinema dalında; Konya Büyükşehir Belediyesi ''Konya Vilayeti Sal-nameleri ve Konya Kadı Sicilleri'' eserleriyle kamu yayıncılığı dalında; ''Büyüyen Ay'' yayınları özel yayıncılıkta; Hakkı öznur ise ''Muhsin Yazıcıoğlu Külliyatı'' eseriyle yayıncılık özel ödülü kapsamında ödüle değer bulundu.
Ayrıca, kültür bilim ve sanat hayatına uzun süreli hizmetlerinden ötürü Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, Mehmet Niyazi Özdemir ve Prof. Dr. Teoman Duralı ''Üstün Hizmet Ödülü''ne layık görüldü.
Zaman