Bismillahirrahmanirrahim
Aziz, sıddık kardeşlerim,
Bu medrese-i Yusufiyede ders arkadaşlarım,
Bu gelen gece olan Leyle-i Berat, bütün senede bir kudsî çekirdek hükmünde ve mukadderat-ı beşeriyenin programı nev'inden olması cihetiyle, Leyle-i Kadrin kudsiyetindedir. Herbir hasenenin Leyle-i Kadirde otuz bin olduğu gibi, bu Leyle-i Beratta herbir amel-i salihin ve herbir harf-i Kur'ân'ın sevabı yirmi bine çıkar. Sair vakitte on ise, şuhûr-u selâsede yüze ve bine çıkar. Ve bu kudsî leyâli-i meşhurede on binler, yirmi bin veya otuz binlere çıkar. Bu geceler elli senelik bir ibadet hükmüne geçebilir. Onun için, elden geldiği kadar Kur'ân'la ve istiğfar ve salâvatla meşgul olmak büyük bir kârdır. (Şualar sh. 433)
Said Nursî
Umum kardeşlerime birer birer selam ve dua eder ve dualarını bu mübarek şuhur-u selasede isterim. Ve daire-i nuriyede kesretli bulunan masumların ve elleri boş dönmeyen mübarek ihtiyarların masumane dualarını bütün ruhumla arzu eden kardeşiniz
Said Nursi
Aziz, sıddık, bahtiyar, vefakar, faal, sebatkar kardeşlerim,
Evvela: Tekraren hem sizin Receb-i Şerifinizi ve Leyle-i Regaibinizi tebrik, hem Safranbolulu kardeşlerimizin tebriklerine mukabeleten şuhur-u selaselerini ve dört leyali-i mübarekelerini ve Nurlarla gayet ciddi alakalarını tebrik ederiz. Ve oranın şakirtleri namına yazılan tebrikname mektubunda benim pek çok kusurlu şahsıma verdikleri unvanları ve senaları, Halil İbrahim in bazı mektupları gibi, tadil ile Risale-i Nur a çevirip Lahikaya girmesini istedim; fakat şahsım pek sarih bir tarzda mevzu yapıldığı için yakıştıramadım, şimdilik geri kaldı. (Emirdağ L. Sh. 145)
Bediüzzaman Said Nursi
SÖZLÜK:
MEDRESE-İ YÛSUFİYE : Hz. Yûsuf'un medresesi. Hz. Yûsuf, hapishânede bulunduğu için Allah yolunda mahkûm olanların kaldığı hapishâneye bu isim verilir.
LEYLE-İ BERAT : Berat Gecesi, Şaban ayının 15. gecesi.
KUDSÎ : Mukaddes, yüce, temiz. Kusursuz ve noksansız.
MUKADDERÂT-I BEŞERİYE : İnsanlığın başına gelen ve gelecek olan hâdiseler.
LEYLE-İ KADİR : Kadir Gecesi; Ramazan ayının son on günü içinde bulunan en hayırlı gece.
LEYÂLİ-İ MEŞHURE : Mübârek geceler. Meşhur bilinen geceler.
İSTİĞFAR : Cenâb-ı Allah'tan kusurların affedilmesini, günâhların bağışlanmasını isteme.
VEFÂKÂR : Vefâlı, vefâ gösteren.
SEBATKÂR : Sebat eden. Yerinden oynamaz.
REGAİB GECESİ : Receb ayının ilk perşembe gününün akşamı (Cuma gecesi).
LEYÂLİ-İ MÜBAREKE : Mübârek geceler, kandiller.
SENÂ : Methetmek, övmek.
TÂDİL : Aslına zarar vermeden değiştirme, düzeltme.
LÂHİKA : Ek, ilâve.