Dua ve ibadetlerin mükafatının katlanarak verildiği üç aylara girdik. Her mübarek ay veya gün yeni kararlar almamıza vesile olmalı. Eksik, yanlış veya kötü bir alışkanlığımız, tembellik, rehavet veya vurdum duymazlık gibi bir durumumuz varsa bir nokta koymamız lazımdır. Adeta bir başlangıç olarak bütün yanlışları bir daha yapmamak üzere kendimize söz vermeliyiz.
Her zaman bilhassa mübarek gün ve aylarda Allah’tan çok istenmelidir. Yakınlarımıza okuduğumuz Kur’an ve yaptığımız duaları bağışlarken çemberi geniş tutmalıyız. Binlerce aynanın ortasında yanan bir lamba nasılki parçalanmadan, eksilmeden her aynada aynen yansır. Aynen onun gibi yapılan hayırlar, dua ve zikirlerin sevabını binler, hatta yüzbinlere bağışlamakla, herbirisine hiçbir şey eksilmeden aynen ulaşmış olur.
Dua ve zikirlerde, hamd ve tesbihlerde, salat ve selam getirmede de Kur’an, sünnet ve büyük insanların metodunu kullanarak büyük ve çok isteme tarzını esas tutmak gerekmektedir. Bütün mü’minler için, bilhassa cemaat olarak kurulmuş manevi şirketteki bütün fertler için istemek veya bağışlamak olmalıdır.
Önemli bir nokta daha var ki, Bediüzzaman’ın dualarında yaptığı vurgudur. Dua ederken, mağfiret dilerken veya Peygamberimize salat-selam getirirken, ağaçların yaprakları adedince, yağmurların katreleri sayısınca, denizlerin dalgaları kadar, bitkilerin damarları sayısınca, binler kere binler defa zikriyle istemeyi seçmeliyiz.
Bediüzzaman, üç aylarda, mübarek gün ve gecelerde yaptıkları dualarda bu adet çokluğunu dile getiriyor. Meselâ, “Kur’an harflerinin sayısınca… Kur’an’ın harfleriyle Kadir gecesinin dakikalarının aşirelerinin çarpımının toplamı adedince…”
“Şu Leyle-i Reğaib, Leyle-i Mi’rac, Leyle-i Beraet ve Leyle-i Kadrin dakikalarının aşireleriyle bize gönderdiğiniz risalelerin harflerinin çarpımının toplamı adedince…” gibi kulli manada dua etmek lazımdır.
Dua ve ibadette devam önemlidir. Bıkmadan, usanmadan, aşkla, şevkle, aralıksız istemek gerekiyor. Üç aylar girdiğinde Bediüzzaman’ın yaptıklarından bir hususa bakalım;
“Evvela; Sizin Leyle-i Beraetinizi ve gelecek Ramazanınızı tebrik eder ve bu gelecek Leyle-i Kadri hakkınızda bin aydan daha hayırlı olmasını ve defter-i a’malinize böyle geçmesini Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyoruz. Ve böylece, bayrama kadar “Allahım, bu Ramazanda Kadir Gecesini biz ve sadık nur talebeleri için bin aydan hayırlı kıl” duasını etmeye niyet ettik.”
Bu ifadelerden bayrama kadar duanın devam ederek yapılması vurgulanıyor. Günümüzün belirli zamanını okumak, mütalaa etmet ve hususi virdler için ayırmayı prensip haline getirmeliyiz. Bir planımız, programımız olmalıdır. Ömür sermayesi durmuyor. Hergün ömür binasının bir taşı düşüyor. Ömrü faydalı hale getirmek elimizdedir. Rabbim bizleri ömrünü kıymetli şeylerle değerlendirenlerden etsin. Amin.