Üç semavi dinin ilahileri Brüksel'deki tarihi katedralde yankılandı

Türkiye ve Avrupa'da İsviçre'deki minare yasağının yankıları sürerken, Belçika'nın başkenti Brüksel Türkiye'den gelen Medeniyetler Korosu'nu ağırladı.

Vedat Denizli'nin Haberi

Üç semavi dinden on beşi müzisyen toplam yetmiş beş kişiden oluşan Medeniyetler Korosu, Avrupa Parlamentosu (AP)'den sonra Brüksel'de kraliyet ailesinin resmi törenlerine ev sahipliği yapan Saint-Michel et Gudule Katedrali'nde sahne aldı.
Brüksel Büyükelçisi Murat Ersavcı ve Brüksel Devlet Bakanı Emir Kır'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda seçkin davetlilere unutulmaz bir akşam yaşatan Medeniyetler Korosu Arapça, Ermenice, Latince, İbranice ve Türkçe dini ve etnik şarkılar ve ilahiler seslendirdi. Antakya'da yaşayan üç semavi dinin Sünni, Alevi, Ermeni, Yahudi, Ortodoks, Katolik ve Süryani olmak üzere yedi ayrı cemaatine mensup rahip, imam, rahibe, haham, kuyumcu, manifaturacı, öğrenci, doktor, emekli gibi çeşitli yaş ve meslek gruplardan oluşan Medeniyetler Korosu gecenin sonunda ayakta alkışlandı.

Kısa adı UETD olan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin organizasyonunda Brüksel'e gelen Medeniyetler Korosu'nun fikir babası Yılmaz Özfırat, koro olarak New York'ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konsey'inden sonra Brüksel'deki gösterilerinin kendilerini çok mutlu ettiğini kaydetti. Özfırat, üç semavi dinin temsilcilerin aynı Allah'ın kulları olduğuna inandıklarını vurguladı ve "Türkiye bu koroyla dünya barışına bir nebze nefes aldırabiliyorsa ne mutlu. Nerede savaş varsa bu koroyu orada göreceksiniz." dedi. Özfırat ayrıca Medeniyetler Korosu'nun insanlığa doğruyu ve güzelliği göstermek için kurulduğunu belirtirken, koronun dünya barışının sihirli gücü olduğuna inandıklarını ifade etti.

Brüksel Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD Brussels) Başkanı Eşref Yazıcıoğlu ise koronun farklı dillerden insanların oluşmasının bir zenginlik olduğunu kaydetti ve bu birlikteliği çok önemsediklerini vurguladı.

Farklı dil ve dinden insanların barış içinde yaşadığı Antakya'da Hıristiyan, Musevi, Alevi ve Sünni Müslümanların, katılımıyla kurulan Medeniyetler Korosu, Türkiye'nin birlik ve beraberliğinin sergilendiği en güzel örneklerden biri olarak yorumlanıyor. Amaçları barış ve kardeşlik mesajı vermek olan koronun elemanları bilmedikleri dillerdeki ilahileri büyük bir uyum içinde birlikte söylüyor.

Edebiyat Haberleri