Kamıştan yapılmış en eski müzik aletlerinden olan ney yapımının unutulmaması amacıyla Kayseri Gençlik Merkezi'nde açılan kursa katılan 17 kursiyer, hem bu enstrümanı çalmayı hem de büyük beceri isteyen ney yapımını öğrenerek, çıraklıktan ustalığa köprü olmayı amaçlıyor.
Usta bir neyzen olup nefes verdikleri neyle dinleyenlere huzur vermek isteyen kursiyerler, büyük maharet ve ince işçilik isteyen bu enstrümanın yapımını da tüm detaylarıyla öğrenmek için çaba gösteriyor.
Gençlik ve Spor İl Müdürü Murat Eskici, kursiyerlerin en değerli enstrümanlardan olan "ney"i hem üflemeyi hem de yapmayı öğrendiğini söyledi.
Vatandaşlardan ney kursu açılması için yoğun talep aldıklarını vurgulayan Günay, şöyle devam etti:
"Kendi atölyemize yüzlerce insan gelip 'hocam bize de öğretir misiniz?' diye soruyordu. Biz de bunu göz önünde bulundurarak, Gençlik Merkezi'nde kurs açmış bulunduk. Bu arkadaşların, yetiştiği zaman hem kendi çevrelerine hem de gelecek kuşaklara ney yapımını öğretmek için ellerinden geleni yapacaklarına inanıyorum. Bulundukları yerlerde atölyelerini açıp bu sanatı devam ettirecekler. Zaten bu işe girdikten sonra hiçbir zaman bırakmak istemeyecekler. Çevrelerinde de öyle insanlar oluşacak ki onlara da ney yapımını ve üflemesini öğretecekler. Bu arkadaşlar ney üflemeyi ve yapımını gelecek nesillere taşıyacaklar."
"Ney bir aşktır"
Kursiyerlerden öğretmen Hasan Tahtaoğlu ise "ney"in insanın ruhuna işleyen bir enstrüman oluğunu söyledi.
Yaklaşık 2 yıl önce ney ile tanıştığını belirten Tahtaoğlu, "Ney yapımı unutulmaya yüz tutmuş bir meslek. Herkes yapmıyor maalesef. Ülkemizde çok azaldı. Bundan dolayı biz de ney yapımını öğrenip çocuklarımıza öğretmiş olacağız. Hem üflemesini hem de yapımını öğretmiş olacağız. Bu güzide ney, kuşaktan kuşağa nesilden nesle aktarılmış olacak." şeklinde konuştu.
Kursiyerlerden esnaf Cemal Kalem de kendi yaptığı neyi üflemek için gün saydığını vurgulayarak, "Ney bir aşktır ve girildiğinde çıkılmaz bir yoldur. Kurs bitiminde kendi enstrümanımızı yapmış olacağız. Onun ayrı bir zevki ve tadı vardır. İnşallah bu mesleği öğrenip çıraklığını yaptıktan sonra ileriki nesillere aktarmayı düşünüyoruz. Bizim en büyük amacımız unutulmaya yüz tutmuş bu sanatı yeniden canlandırıp gelecek nesillere aktarmak." diye konuştu.
AA