Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Mevlana 7. Etap ve Mollaarap Mahallesi Kentsel Dönüşüm Yıkım Töreni'nde yaptığı konuşmada, Bursa'nın bir cihan devletinin temellerinin atıldığı kadim bir şehir olduğunu, bunun için kenti çok önemsediklerini söyledi.
Bursa'nın Türkiye'de yaşayan her bir insanın nasıl bir ve beraber olduğunun, dayanışmayı, kardeşliği nasıl tesis ettiğinin canlı örneği olduğunu belirten Kurum, "Bir devlet kurmak, bir şehir inşa etmek, bir eser bırakmak, dahası geride bir vatan bırakmak, gelecek nesiller , bizler için bir medeniyet bırakmak budur." diye konuştu.
Kurum, hizmet edenin, üretenin, eserler yapanın, şehri imar, gönülleri ihya edenin unutulmayacağını dile getirerek "Rabb'im bizleri bu vefakar milletin dualarını alanlardan, bizleri ecdadımıza layık torunlar eylesin. Bugün Filistin'de, Gazze'de masum insanların dünyanın gözleri önünde katledildiği bir dönemde en çok ihtiyaç duyduğumuz şey, kadim medeniyetimizin, Osmanlı'nın 3 kıtada hakim kıldığı birlikte yaşama ahlakı ve hukukudur." ifadesini kullandı.
Bakanlığın yaptığı çalışmalara değinen Kurum, şöyle devam etti:
"Her yıl 300 bin, 5 yıl içinde 1,5 milyon konutun dönüşümü için çalışmalarımızı başlatıyoruz. Koymuş olduğumuz hedefler doğrultusunda da Ankara, İstanbul, Bursa, Elazığ, Malatya, İzmir'de vatandaşımızın bu noktada kangren olmuş nerede ne problemi varsa hepsine ilişkin çalışmalarımızı yürütmeye gayret gösteriyoruz ve 1,5 milyon konutun dönüşümünü tamamladık. Sosyal konutlarla birlikte 2,5 milyon konutta oturan yaklaşık 10 milyon vatandaşımızın can ve mal güvenliğini teminat altına aldık. Şu anda ülke genelinde yatırım değeri 90 milyar lira olan 300 bin sosyal konut ve kentsel dönüşüm konutu inşası yürütülmektedir."
Kurum, Bursa'ya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde son 19 yılda yaklaşık 55 milyar liralık yatırım yapıldığının altını çizerek "TOKİ ile toplam yatırım değeri 7 milyar lira olan 22 bin konutu sosyal donatılarıyla birlikte tamamlarken diğer yandan yatırım bedeli 785 milyon lira olan 2 bin 136 yeni sosyal konut projemizi sürdürüyoruz." dedi.
Toplam alanı 680 bin metrekare olan 7 millet bahçesini hızla tamamladıklarını aktaran Kurum, "Bir taraftan da İller Bankamızla 2003'ten bugüne tam 4 milyar 300 milyon lira tutarında 194 altyapı projemizi tamamladık. 1,5 milyar liralık 9 projemiz de süratle devam ediyor." diye konuştu.
"264 Millet Bahçemizin yapımına hızla devam ediyoruz"
Kurum, Gökdere Millet Bahçesi İlk Fidan Dikim Töreni'nde yaptığı konuşmada da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1994'te İstanbul'dan adeta tırnaklarıyla kaza kaza başlayarak alın teri, gözyaşı, aşk ve milletin dualarıyla ilmek ilmek ördüğü 81 ilde, adeta bir şehircilik devrimi yaşandığını belirtti.
"Millet şehirciliği" yoluna yeni yüzlerce proje ekleyerek, her gün bir taş daha koyarak, heyecanla devam ettiklerini aktaran Kurum, "Bizim şehircilik devrimimiz, hiçbir zaman geometrik, sıradan, tekdüze, derinliksiz, geçmişi silen, milleti hiçe sayan bir ceberut devlet şehirciliği olmadı. Tam aksine vatandaşımıza huzur veren, şahsiyetini güçlendiren, kimliğini hatırlatan, ruh katan ve heyecanlandıran bir tarihe saygılı millet şehirciliğini hakim kıldık." diye konuştu.
Millet bahçeleriyle şehirlere yeni nefes alanları kazandırdıklarına dikkati çeken Kurum, şöyle devam etti:
"Deprem anında insanlarımız toplanabileceği, deprem toplanma alanlarının ihtiyacını aslında yaşadığımız tüm depremlerde görüyoruz. İşte bugün açtığımız, şimdi fidanlarını dikeceğimiz, tüm millet bahçelerimiz depremde birer toplanma vazifesi görecek. Arkadaşlarımız buna göre projesini çiziyorlar, buna göre inşasını gerçekleştiriyoruz. Allah göstermesin bir deprem esnasında geçici barınma, beslenme, sağlık ve gıda ihtiyaçlarını gidereceğimiz ve burada geçici toplanma vazifesi görecek alanların çok önemi var. Pandemi süreci de yeşilin ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha gösterdi. Şehirlerimizin nefes aldığı alanların sayısını ve miktarını artırmamız gerektiğini her seferinde söylüyoruz. Bu proje iklim değişikliğiyle mücadelede kapsamında çok önemli bir adımdır. Bugün ülkemizin tamamında, toplam büyüklüğü 55 milyon metrekareyi bulan 321 millet bahçesi projesi yapıyoruz. 57 millet bahçemizi kısa bir süre içerisinde milletimizin hizmetine sunduk. 264 millet bahçemizin yapımına da hızla devam ediyoruz."
Kurum, şehircilik kültürünün en kıymetli parçası olan bahçe kültürünü yeniden ihya etmek hedefiyle 2023 yılına kadar her ile en az bir millet bahçesi kazandıracaklarını aktardı.
Millet bahçelerini insanı merkeze alan, medeniyetin yüklediği bir sorumluluk olarak gördüklerine dile getiren Kurum, bu bahçelerin Türkiye'nin dört bir yanındaki, mülkiyeti devlete ait, paha biçilemez, en değerli alanları hiçbir şekilde rant gözüyle bakmadan vatandaşlara sunulduğunu anlattı.
"25 yıl öncesine kadar şehirlerin en güzel alanlarını, belediyelerin sosyal tesislerini ne yazık ki milletimize kapatmışlardı." diyen Kurum, yüzlerce şehir parkı, bahçeler, binlerce sosyal ve kültürel tesislerle şehirleri güzelleştirdiklerini ve bu mekanları milletle buluşturduklarını belirtti.
Bakan Kurum ve beraberindekiler daha sonra millet bahçesinin ilk fidanlarını dikti.
Törene, Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa milletvekilleri, İller Bankası (İLBANK) Genel Müdürü Yusuf Büyük, ilçe belediye başkanları ile vatandaşlar katıldı.
Bakan Kurum ve beraberindeki heyet daha sonra Osmangazi Belediyesince yapımı devam eden Osmangazi Meydanı'nda incelemelerde bulundu.
AA