Risale Haber-Haber Merkezi
Vefatı üzerinden neredeyse iki hafta geçmesine rağmen Şerif Mardin gündemdeki yerini koruyor. Bunda en önemli sebep ise Mardin'in Bediüzzaman Said Nursi hakkındaki görüşleri. Mardin'in Said Nursi ile ilgili müsbet yorumlarına tahammül edemeyen ulusalcılar ve kemalistler onu suçlamaya devam ediyor.
Okan İrtem, Odatv'deki yazısında Şerif Mardin'in gözünde Said Nursi'nin "Batıcı Cumhuriyet iktidarının karşısında toplumun kültürel ve dini değerlerini temsil ettiğini" söyledi.
Said Nursi toplumun kültürel ve dini değerlerini temsil etti
Mardin'in Said Nursi'yi el üstünde tuttuğundan şikayet eden İrtem, yazısnda şu görüşlere yer verdi:
"Mardin ilk yazılarında Tanzimat’ı ele alsa da, onun Tanzimat’a olan ilgisi Menderes dönemi ile sınırlı kalmamıştı. 1971 yılında yayımlanan ünlü bir makalesinin adını hatırlatmak yeterli olacaktır: “Tanzimat’tan Sonra Aşırı Batılılaşma.”
Tanzimat’ın toplumla ilişkisini ele aldığı yazısında Mardin, Tanzimat yöneticilerini eski-yeni vb. ikilikler yaratmakla, sathi değişiklikler getirmekle ve toplumun dini değerlerinden uzak Batıcılar olmakla itham eder.
Bununla birlikte, onun çalışmaları incelendiğinde, Tanzimat eleştirisinin arkasında bir başka meselenin tartışıldığı dikkati çeker. Asıl eleştirisi, Batıcılık ve Batı tipi modernizm üzerinedir. Sıkça tartışma konusu yapılan Saidi Nursi kitabı da bu çerçevede yerini bulur. Nursi, onun gözünde, Batıcı Cumhuriyet iktidarının karşısında toplumun kültürel ve dini değerlerini temsil eder. Mardin’in Tanzimat üzerine yazılarında da benzer öğeler bulunur. Tanzimat’ı ve paşalarını toplumun İslami değerlerini dikkate almamakla eleştirir. Kuşkusuz böyle bir siyasal konum alışın, sadece Saidi Nursi’nin el üstünde tutulmasını değil, islamcı ayaklanmaların ve yeniçeri ayaklanmalarının olumlanmasını da beraberinde getirmesi mantıksal bir zorunluluktur."