Makine Mühendisliği Bölümü Mekanik Topluluğu tarafından 'Portacar' isimli güneş enerjisiyle çalışan araba üretildi. 'Portacar' aracı üzerinde bulunan güneş panelleri ile 1 saat içerisinde kendi bünyesinde bulunan aküleri şarj ediyor. Araba, aküleri ve elektrikli bisikletlerin aküleri ile çalışan araç tam dolu iken 1 saat süreyle yol kat edebiliyor. 800 waat civarında üzerinde panel gücü bulunan güneş enerjisiyle çalışan araba saatte 50 kilometre hız yapabiliyor.
Expo Center'da düzenlenen Antalya AUTOSHOW 2013 Fuarı'nda araçlarını sergileyen Akdeniz Üniversitesi, sponsor firma bulamamaktan şikayetçi oldu. Fuarda sergilenen 'Portacar' hakkında bilgi veren Akdeniz Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Hakan Ersoy, üniversite olarak ikinci güneş enerjisiyle çalışan araba ürettiklerini söyledi. Daha önce ürettikleri aracın bazı parçalarını sökerek bu araca monte ettiklerini anlatan Hakan Ersoy, bu aracın sponsor firmalar bulunamadığı için ekonomik olarak yapıldığını kullanılan bir çok malzemenin hurda metallerden ya da elektrikli bisikletin malzemelerinden yapıldığını açıkladı.
SAATTE 50 KİLOMETRE HIZ YAPIYOR
Yapılan bu araçta çok iddialı olmadıklarını kendi yağlarıyla bir şeyler yapmaya çalıştıklarını kaydeden öğretim üyesi Hakan Ersoy, bu tür araçlarda lityum polimer veya lityum iyon akülerin kullanılması gerektiğini bu sayede daha uzun süre aracın enerji depolayabileceğini açıkladı. Portacar'ın 220 kilogram civarında olduğunu ifade eden Ersoy, "Bu tür araçlara iddialı olabilmek için üzerindeki güneş panellerinin yüksek verimli yapıya sahip olması gerekiyor. Bunun verimleri oldukça düşük. Motorumuz da verimli bir motor değil eğer bunu da geliştirebilirsek araç kendinden daha da söz ettirecek hale gelecektir." dedi.
PORTAKAL SIKACAĞINDAN DİREKSİYON
Adını da Antalya'nın simgesi portakaldan alan güneş enerjisiyle çalışan aracın direksiyon sisteminin ise portakal suyu sıkacağından yapıldığı öğrenildi. Normal araçlarda genellikle kramer direksiyon dişli kutuları kullanıldığını belirten Ersoy, Portacar'da bu düzenin portakal suyu sıkacağı tarafından yapıldığını aktardı. Direksiyonların dönen bir dişli ile çalıştığını söyleyen Ersoy, bu sistemi uydurmak için çok düşündüklerini ve böyle bir yöntem bulduklarını açıkladı. ATV araçlarında kullanılan direksiyon sistemini denediklerini ancak verim alamadıklarının altını çizen Ersoy, "Portakal sıkacağı dönme hareketini ilerleme hareketine çevirir. Buradaki dönme hareketini çevirip ilerleme hareketini de tekerlere bağladık. Böylelikle sistem çok rahatlıkla çözüldü bu şekilde bu aracın ön düzeni en iyi kısımlarından bir tanesi diyebiliriz." şeklinde konuştu.
Cihan