Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 1992 yılında kuruldu. Eğitim Fakültesi’nin bulunduğu Anafartalar Kampusu dışında kurulan fakülteler, yer bulunamadığı için ilk yıllarda köylerde açıldı. Ardından Çanakkale merkezi ile Kepez Beldesi arasında kalan ve Radar Tepe olarak bilinen bugünkü Terzioğlu Yerleşkesi keşfedildi. 2002 yılında faaliyete geçebilen ve 3 bin dönüm alana sahip sahile birkaç yüz metre uzaklıktaki Terzioğlu Yerleşkesi, üniversitenin merkezi haline geldi. Kurulan fakülteler 2003 yılından sonra bu yerleşkeye taşınabildi. Çanakkale Boğazı’na en hakim noktada inşaatlar yükselmeye başladı. Özellikle son yıllarda hızla yükselen inşaatlara ek olarak yeşil alanlar yaratıldı.
Gün içerisinde 20 bin nüfusun yaşadığı Terzioğlu Yerleşkesi’nde, rektörlük binasının yanı sıra Fen Edebiyat Fakültesi, Tıp Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, İletişim Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bulunuyor. Sağlık Meslek Yüksekokulu, Turizm Meslek Yüksekokulu, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Çanakkale Teknik Bilimler Yüksekokulu’nun yanı sıra Piri Reis Müzesi ve Galerisi ile Yer Bilimleri Müzesi de Terzioğlu Yerleşkesi’nde yer alıyor. Daire Başkanlıkları, 7/24 açık Kütüphane, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çocuklar Evi Kreş ve Anaokulu, Merkezi Derslik, Merkez Laboratuvarları, Deney Hayvanları Merkezi, Market, Kitapçı, Öğrenci Laboratuvarları, Ardes Özel Öğrenci Yurdu, Kredi Yurtlar Kurumu Öğrenci Yurdu, Parklar ve Uygulama Alanları, Yamaç Kafe, Açık Amfi, Öğrenci Sosyal Etkinlik Merkezi, Toia Kültür Merkezi gibi çok sayıda birim Yerleşke içinde hizmet veriyor.
REKTÖR: YERLEŞKE, SADECE 1.5 YIL İÇİNDE BÜYÜK BİR PARKA DÖNÜŞTÜ
Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner, son iki yılda olağanüstü bir gelişme kaydettiklerini söyledi. İnşaatların hızla yükseldiği Terzioğlu Yerleşkesi’nde Türkiye ’nin en büyük kreşi ve bakımevinin inşa edildiğini belirten Prof. Dr. Laçiner, ikinci spor salonu inşaatının da bitmek üzere olduğunu söyledi. Prof. Dr. Laçiner, bu yatırımların tamamlanmasının ardından 2013- 2014 eğitim öğretim yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Stadyumu için de düğmeye basacaklarını belirtti. Prof. Dr. Laçiner, "Biliyorsunuz 2012’de Yabancı Diller Yüksekokulu’nu, Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nü ve Sağlık Yüksekokulu’nu içeren binayı açmıştık. 2012’de devreye giren bir diğer bina ise Güzel Sanatlar Fakültesi, İletişim Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi’ni içeren bina oldu. Yaklaşık 15 bin metrekarelik bu binamız Çanakkale’nin belki de en büyük yapısı. 2013’de Mühendislik Fakültesi’ni de yeni bir binaya kavuşturmak üzere düğmeye bastık. Terzioğlu Yerleşkesi’ne onlarca kameriye ve oturma grubu alındı. Yerleşke, sadece 1.5 yıl içinde büyük bir parka dönüştü. Terzioğlu Yerleşkesi’ne gelen kişi buradan gitmek istemeyecek. Yerleşkede sosyal hayatı geliştirme adına Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarihinde bir ilk olarak ücretsiz servisler koyduk. Yerleşkede bir market, kafe ve diğer işyerleri açıldı. 2013 başında bir de banka şubesi açılacak. Terzioğlu Yerleşkesi’ndeki önemli yatırımlarımızdan biri de yol ve çevre aydınlatmalarıdır" dedi
Radikal