Üniversitelerde 'ihtisaslaşma' geliyor

"Hazırlanan plan kapsamında, üniversitelere yönelik çağrı açılacak, niyet beyanları alınan üniversitelerin gelecek ay ilk aşama değerlendirmeleri yapılacak. İkinci aşama değerlendirmenin ardından belirlenecek 5 pilot üniversite ile kasım ayında..."

Üniversitelerde 'ihtisaslaşma' geliyor

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversitelerin eğitim, araştırma veya bölgesel kalkınma odaklı farklılaşmasına yönelik hazırlanan plan kapsamında, 5 pilot üniversite ile kasım ayında çalışmaların başlatılmasının hedeflendiğini bildirdi.

YÖK Konferans Salonunda, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç ve 2006'dan sonra kurulan 50'yi aşkın üniversite rektörünün katılımıyla "Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması" toplantısı düzenlendi.

Saraç, buradaki konuşmasında, "yeni YÖK" olarak yapısal değişim niteliğinde olan en önemli girişimlerinin, Kalite Kurulunun oluşturulması ve misyon farklılaşması odaklı ihtisaslaşmaya yönelik çalışmaları olduğunu ifade etti.

Kalite Kurulu ile ilgili süreçlerde çok planlı ve hızlı bir şekilde ilerlediklerini dile getiren Saraç, bu konudaki süreçlerin somuta dönüşmesinin ancak misyon farklılaşmasına yönelik süreçlerin doğru anlaşılması ve uygulanması ile mümkün olabileceğini söyledi.

Bu şekilde de yükseköğretim sisteminde yapısal değişim sürecinin gerçekleştirilebileceğini belirten Saraç, "Aksi durumda başlatılan bu girişimlerimiz, kurumlarımızın gelişimini değil, en çok korktuğumuz ve istemediğimiz bürokratik bakış ve yapıyı kuvvetlendirecektir." dedi.

MEVCUT SİSTEMİN TÜMÜ BİRBİRİNİN BENZERİ OLMA EĞİLİMİNDE

YÖK Başkanı Saraç, "Üniversitelerin mevcut durumuna baktığımızda ve bunları değerlendirdiğimizde maalesef mevcut sistemin tümünde birbirinin benzeri olma yönünde bir eğilimin mevcut olduğunu görüyoruz." ifadesini kullandı.

Özellikle yeni kurulan üniversitelerin, kurumsallaşmasını tamamlamış üniversitelerin o bölge için üretemeyecekleri, başaramayacakları işleri başarabileceklerine işaret eden Saraç, şöyle konuştu:

"Böylelikle üniversitelerimizin bir kısmının eğitimde, bir kısmının araştırmada, bazılarının da bölgesel kalkınmaya katkı sağlamak odaklı farklılaşmasına ihtiyaç var. Bu şekilde, bu üniversitelerimiz eğitim ve araştırma süreçlerinde ihtisaslaştıkları takdirde, eğitim ve araştırma süreçlerinde bölgeyle ilgili alanlarda tematikleşebilecekler ve bölgenin kalkınmasına önemli katkıda bulunabileceklerdir. Nicel büyümenin beraberinde misyon farklılaşmasını birlikte getirmesi gerekirdi son 10 yılda ama ne yazık ki nicel büyüme tek tip, tek misyon odaklı bir büyümeye de sebep olmuş durumda."

Saraç, Kalkınma Bakanlığının hazırladığı "Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi"nde yer verilen "Yükseköğrenim ve mesleki eğitim programları, girişimci ve yenilikçi iş gücü piyasalarının gerekliliklerine göre tasarlanacaktır. Yeni üniversite programları yerel kalkınmayı destekleyecek şekilde geliştirilecektir." ifadesinden de yola çıkarak çeşitli çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

İHTİSASLAŞMA TAKVİMİ BELLİ OLDU

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, "Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması"na ilişkin süreci yukarıdan aşağıya kurgulamak istemediklerini bildirdi.

Bu amaçla, geçen yıl Bingöl ve Ordu'da "Bölgesel Gelişmede Üniversitelerin Rolü" toplantılarını gerçekleştirdiklerini aktaran Saraç, daha sonra Kalkınma Bakanlığı ile YÖK arasında ortak bir çalışmanın yürütülmesi konusunda mutabakata varıldığını belirtti.

"Bölgesel Kalkınma'da Üniversitelerin Rolü Kısa Dönem Eylem Planı" hazırlandığını dile getiren Saraç, plan kapsamında üniversitelere yönelik çağrı açılacağını, niyet beyanlarının alınacağını ve gelecek ay ilk aşama değerlendirmelerinin yapılacağını söyledi.

İkinci aşama değerlendirmenin ardından belirlenecek 5 pilot üniversite ile kasım ayında çalışma başlatılmasının hedeflendiğini dile getiren Saraç, şunları kaydetti:

"Bu süreç, Kalkınma Bakanlığımızla birlikte bir proje olarak değerlendirilebilecek ve Kalkınma Bakanlığımızca YÖK'e bu üniversitelerimizin bu amacı kapsamında kullanımına yönelik bütçe tahsisi yapılabilecek. Takibinde 1 yıl sonra durum değerlendirmesi yapılacak. Bu aşamada mevcut üniversitelerden performansı uygun olmayanlar sistemden çıkarılabilecek ve yeni üniversiteler sürece dahil edilebilecek."

Saraç, misyon farklılaşması ile üniversiteler için gerekli yapısal dönüşümleri ise "eğitim programı ve müfredat değişiklikleri", "kadro düzenlemeleri", "akademisyen havuzunun genişletilmesi, farklı uzmanlıklarla desteklenmesi", "araştırma altyapı imkanlarının bölge potansiyeli ile uyumlu olarak geliştirilmesi", "araştırma ve uygulama merkezleri kurulması ve geliştirilmesi" olarak sıraladı.

 

Dünya Bülteni

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Eğitim Haberleri