Üniversitelerdeki 177 bin boş kontenjan mercek altında

MEB, bu yıl üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarında toplam 177 bini aşkın kontenjanın boş kalmasından dolayı harekete geçti

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl artış gösteren 'boş kontenjan' sorununa el attı. 2018 yılında ilk defa uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) geçişle birlikte, özellikle lisans programlarında kontenjanlar doldurulamadı. Bununla ilgili olarak Mili Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bünyesindeki "Yükseköğretim Eğitim Programları Danışma Kurulu" ile kontenjan planlanması çalışmalarına başladı.

KONTENJANLAR YENİDEN PLANLANACAK

Bu yıl üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarında toplam 177 bini aşkın kontenjanın boş kalması ve bu durumun ülke ekonomisine oldukça mali yük getirmesi üzerine Milli Eğitim Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, boş kalan kontenjanlarla ilgili olarak danışma kurulu ile yaptığı ortak çalışmada ÖSYS başvuru, sınava tekrar girme ve yükseköğretim kontenjan planlamasının yeniden gözden geçirilmesi gibi konular üzerindeki sebepleri araştırılacak. Konuyla ilgili açıklama yapan eğitim uzmanları ise üniversitelerde son iki yıldır boş kontenjanların oldukça arttığını, ancak 2017 ve 2018 yıllarındaki artışın önceki yıllardan farklı değerlendirilmesi gerektiğini aktardı.

PUAN VE SINIRLAMALAR DEĞERLENDİRİLMELİ

Uzmanlar, "2017’de Yülseköğretim ön lisans programlarına geçişte sınavsız geçiş uygulamasına son vermiştir. Böylece 2017’deki üniversite yerleştirmeleri sonucunda ön lisans programlarında 211 bin boş kontenjan ortaya çıkmıştır" bilgisini verdi. Lisans programlarında boş kontenjan verilerinin ayrı değerlendirilmesi gerektiği vurgusu yapan uzmanlar, "YÖK’ün bölümlere ilişkin getirmiş olduğu başarı sırası sınırlamaları ve sınav puanının 2 yıl geçerli olması gibi konular yeniden değerlendirilmeye ihtiyacı var" ifadelerini kullandı. 

Yeni Şafak

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Eğitim Haberleri