Özel ve üstün yetenekli öğrencilerin Türkiye’deki oranının yüzde 2 ile yüzde 3 arasında olduğunu belirten Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu çocukları ilkokul 2’nci sınıftan itibaren bulmayı ve onlara özel eğitim vermeyi hedefliyor.
MEB, 2015-2016 yılı için üstün yetenekli öğrencilerin eğitim gördüğü ve sayıları 70’i bulan Bilim ve Sanat Merkezleri’ne öğretmenlerin sınıflarının en fazla yüzde 20’sini aday olarak gösterebileceklerini belirterek özel çocukların özelliklerini şöyle sıraladı:
ZİHİNSEL: Sürekli soru sorar, meraklıdır, ayrıntıları görür. Çabuk ve kolay öğrenir. Birbirlerini takip eden konular karşında bir sonraki adımı tahmin eder. Derin ve geniş ilgi alanı vardır. Farklı alanda öğrendiği konular arasında ilişki kurar.
SOSYAL: Kendine güvenir, kolaylıkla sorumluluk alabilir. Grup içinde liderdir, duyarlıdır, empati yeteneği gelişmiştir. Kolay işbirliği yapar. Alçakgönüllüdür ve yardım etmekten hoşlanır. Okula severek gider. Güçlü bir konsantrasyona sahiptir. Espri yeteneği vardır, fıkra anlatmaktan hoşlanır. Değişik konularda okur ve zor metinleri okumaktan keyif alır.
MÜZİK: Ritim ve melodiye ilgili, müzik parçaları bestelemeye isteklidir. Şarkı söyleyenlere katılmaktan hoşlanır.
RESİM: Resimlere derinlik verir, parçalar arasında uygun olanları kullanır. Çamur, sabun gibi yumuşak gereçlerle üç boyutlu figürler yapmaya özen gösterir.
MATEMATİK: Verilerin ele alınmasında, düzenlenmesinde göze çarpan bir yetenek. Orijinal yorum yapar ve zihinsel işlevselliğe sahiptir. Aynı problemi farklı yöntemlerle çözebilir. Olağandışı matematiksel işlemleri yapar. İlgisiz gibi görünen işlemler arasında ilgi kurar. Matematiği başka kategorilerle entegre eder.
FEN: Fikir ve hipotezleri test etmeye yönelik deneyler yapar. Yüksek düzeyde mekanik düşünme yeteneğine sahiptir, uzay ilişkilerine ilgi duyar.
Habertürk