Üstün yetenekli çocuklar ömür boyu takip edilecek

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) üstün zekâlı çocukların eğitimi için bir dizi program uygulayacak.

Hasan Karalı'nın haberi:

Bu kapsamda üstün yetenekli öğrencilerin ömür boyu takibinin yapılması için ‘Ürün Seçki Dosyası’ (ÜSD) oluşturulacak. Bu öğrencilerin okulu veya kurumu tarafından kendisine ait özel bir dosya hazırlanıp e-okul sistemine kaydedilecek. Böylelikle üstün çocukların hem eğitiminin kalitesinin artırılması hem de mezun olana kadar takibinin yapılması hedefleniyor.

TÜİK’in verilerine göre Türki-ye’de 375 bin ila 562 bin arasında üstün yetenekli çocuk bulunuyor. Bu da ülke nüfusunun yüzde 3’ünü oluşturuyor. Ancak üstün yetenekli çocukların eğitimi için yapılan çalışmalar yetersiz. MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü dört yıllık (2013-2017) çalışma kapsamında bu açığı kapatmayı hedefliyor. Üstün çocukların eğitiminde en önemli problem olarak görülen takip meselesi bu öğrencilere özel bir dosya oluşturulması ile çözüme kavuşturulacak. Üstün yetenekli olduğu tespit edilen öğrenci için ‘Ürün Seçki Dosyası’ oluşturularak eğitiminin aksamaması planlanıyor. Kimi eğitimciler tarafından ‘Bireysel Gelişim Dosyası’ olarak nitelendirilen bu uygulama, MEB tarafından pilot olarak bazı okullarda uygulanıyordu. Uygulama, yakın zamanda ülke genelinde hayata geçecek. Ürün seçki dosyası, öğrencinin çalışmalarını, gösterdiği gayreti, geçirdiği süreci, özgün çalışmalarını ve hakkındaki raporları kapsıyor.

Bakanlığın hayata geçireceği uygulamalar arasında ‘Yetenek Atölyeleri’ de yer alıyor. Eğitim bölgelerinde okullarda farklı yetenek gruplarına eğitim vermek amacıyla yetenek atölyeleri kurulacak. Bu atölyelerde üstün yeteneklilere hem hafta içi hem de hafta sonu eğitim verilecek. Çok daha ileri düzeydeki yetenekli öğrencilere yönelik ülke genelinde özel yatılı okullar açılarak burada eğitim almaları sağlanacak. Bakanlık 2017’ye kadar üstün yetenekli çocukların gelişimi için TBMM Üstün Yetenekli Çocukları Araştırma Komisyonu ile birlikte bu alanda önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Böylelikle bu alanda uzun yıllardır yaşanan beyin göçünün de önüne geçilmesi hedefleniyor.

AİLELER DE EĞİTİLECEK

Üstün yetenekli çocukları olan ailelere yön göstermek amacıyla anne-babalar da eğitime tabi tutulacak. ‘Aile Eğitim Programı’ ile evde çocuklarına nasıl destek sağlayabilecekleri konusunda fonksiyonel bilgi verilecek. Etiketlemeden çocuğun nasıl uzak tutulacağı ve potansiyeli hakkında gerçekçi değerlendirmeler yapabilmeleri için aileler bilgilendirilecek. Ayrıca okulöncesinde üstün yetenekli olduğu düşünülen çocuklara zekâ testlerinden ziyade gelişim testleri uygulanması planlanıyor.

Zaman

Eğitim Haberleri