'Üstün zekalı çocuklara 'üstün' etiketi vurulmamalı'

Tüm Üstün Zekalılar Derneği Başkanı Coşkun, üstün zekalı çocukların karma eğitimde normal çocuklarla birlikte olması gerektiğini belirterek, 'Üstünlerin olduğu bir etiket kavramı çocuklarda psikolojik olarak da rahatsızlıklara yol açabilir'' dedi.

Tüm Üstün Zekalılar Derneği (TÜZDER) Başkanı Tunahan Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üstün zekalı çocukların bebeklikten itibaren dikkatli ebeveynler tarafından rahatlıkla fark edilebileceğini söyledi.

Üstün zekalı çocukların gelişimlerinin diğer akranlarına göre daha önde olduğunu belirten Coşkun, ''Bu çocukların liderlik yetenekleri öndedir. Genelde okula gitmeden okuma yazmayı öğrenirler.'' diye konuştu.

Coşkun, üstün zekalı çocukların tespitinde ailelere görev düştüğünü dile getirerek, ''Aileler, gözlemlerle birlikte rehberlik araştırma merkezleri, bilim sanat merkezleri ya da TÜZDER gibi sivil toplum kuruluşlarına giderek uzman bir psikologdan, uluslararası geçerliliği ve güvenirliği olan bir testle çocuğunun tanısını yaptırsınlar.'' dedi.

''Üstün zekalı çocuklar için beceri odaklı eğitim gerekli''

Üstün zekalı çocukların ailelerinin, çocukları için eğitim seçiminde bazı şeylere dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Coşkun, şöyle devam etti:

''Bunlarında en önemlisi akran zenginliği dediğimiz şey. Bu çocukların okul ve sınıf ortamlarında kendileri gibi düşünen, kendileriyle eş düzeyde bir zekada çocuklarla buluşma ihtimaller çok az. Dolayısıyla çocuklar kendisini okulda ve sınıfta yalnız hissedebiliyor. Kendisinde bir tuhaflık olduğunu düşünüyor. Dolayısıyla bu olay akran fakirliğine yol açıyor. Aileler burada çocuklarının üstün zekalı çocuklarla bir araya getirmenin yollarına bakmaları gerekiyor ki akran zenginliğini sağlayabilelim. İkincisi zihinsel doygunluk. Eğitim müfredatımız 90-110 IQ'ye sahip normal bireyler için hazırlanıyor. Ama bu çocuklar bunun çok çok üstünde IQ'ye sahip. Bu programa dahil olduklarında bu program bunlara yetmiyor. Onları zihinsel olarak doyurabilecek, düşünme becerileri, zeka oyunları, sıra dışı düşünmek gibi derslerin olduğunu programlara dahil edilmeleri gerekiyor. Biz buna zihinsel doygunluk diyoruz ki çocuk okula ve öğrenmeye karşı ilgisini yitirmesin. Beceri odaklı eğitim diyoruz.''

''Öğretmenlerin hangi alandan mezun olduğu önemli''

Ailelerin üstün zekalı çocuklar için okul seçimlerinde eğitim kurumlarının geçmişine bakmaları gerektiğini anlatan Coşkun, okul programlarının üstün zekalı çocuklarla ilgili yapılandırılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Coşkun, okulların çalıştırdığı öğretmenlere de ailelerin araştırması gerektiğinin altını çizerek, ''Öğretmenlerin hangi alandan mezun olduğuna baksın aileleri. Öğretmenin bu konu da duyarlığı var mı, yok mu bakmak gerekir. Üstün zekalı çocukların öğretmenleri, bu çocuklara karşı anlayış düzeylerinin geniş olması lazım. Biraz daha bu çocukların serbest bırakılması gerekiyor. Öğretmenlere bilemediği soruları sorabilirler. Öğretmenler çocuklarla beraber işin içine girsinler. Aynı zamanda aileler, okuldaki üstün yetenekli çocukların oranlarına baksınlar.'' ifadelerini kullandı.

''Çocukların 'üstünler sınıfı' şeklinde sınıflandırılması yanlış''

Üstün zekalı çocukların ayrı sınıflarda bir etiketle konumlandırılmaması gerektiğini vurgulayan Coşkun, çocukların gün sonunda diğer çocuklarla birlikte olacağını dile getirdi.

Coşkun, çocukları 'üstünler sınıfı' gibi etiketlerle ayrı sınıflarda olmaması gerektiğini ifade ederek, ''Üstün zekalı çocukların mümkünse karma eğitimde normal çocuklarla birlikte olmaları gerekiyor. Bu, o çocukların kişilik gelişimlerine, sosyal gelişimlerine, ruhsal gelişimlerine katkı sağlayacaktır. Üstünlerin olduğu bir sınıf, üstünlerin olduğu bir etiket kavramı çocuklarda psikolojik olarak da rahatsızlıklara yol açabilir.'' değerlendirmesinde bulundu.

AA

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Eğitim Haberleri