Üstün zekalılar tespit için laboratuvarı

TÜZDEV, zeka seviyesi yüksek çocukların hangi alanda beceriye sahip olduğunu belirlemek için yetenek laboratuvarları kuracak.

TÜZDEV Genel Başkanı Kemal Tekden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üstün zekalı çocukların bütün toplumlar için bir "güç" olduğunu belirterek, bu çocukların keşfedilmesi konusunda dünyanın bazı ülkelerinin ön sırada yer aldığını söyledi.
 
Türkiye'de, zeka seviyesi üst düzeyde olan çocukların ya çevresindeki duyarlı kişilerin ya da ailesi veya eğitimcilerinin çeşitli testler yaptırmasıyla keşfedildiğini anlatan Tekden, İsrail, ABD, Hollanda, Rusya gibi ülkelerde çocukların "şansa bırakılmadan" tespit edildiğini kaydetti.
"Deha çaplı" çocukların hem vakıflarının hem de Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) Rehberlik ve Araştırma Merkezleri'ndeki (RAM) testlerle ortaya çıkarıldığını ifade eden Tekden, "Aslında dünya çapında yetenek testleri var. İsrail ve ABD gibi ülkelerin uyguladığı sistemde çocuklar, yetenek laboratuvarlarına sokuluyor. Bu laboratuvarlarda beyinle, el melekeleriyle, vücutla ve duygusal yeteneklerle alakalı testler yapılıyor ve çocukların ne konuda başarılı olabileceği ortaya çıkarılıyor" diye konuştu.
 
Tekden, yetenekler laboratuvarlardaki tespit işleminin en sağlıklı yöntem olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
 
"Bunu henüz Türkiye'de başlatamadık çünkü bunun için altyapı yok. Ama dünyanın çeşitli yerlerinde, gelişmiş ülkelerde bunlar yapılıyor. Bizim arzumuz böyle bir laboratuvar oluşturmak. Bunlar yapıldıktan sonra çocukların analiz edilmesi gerekiyor. Ailelerine, eğitimcilerine ve vakfımıza bu çocuklarla ilgili analiz raporları sunuluyor. 'Çocuğunuzun şu yetenekleri çok üst planda' gibi raporlar ortaya çıkıyor. Ona göre çocukların eğitimi devam ediyor. Arzumuz, vakıf adına çok üst seviyede özel okullar açmak. İnşallah bu konuda devletimizin de desteğini alacağımıza eminim."
 
Deha çaplı çocukları tespit edecek eğitimci yok
 
Tekden, tüm toplumlarda deha çaplı çocuklar olduğunu ve bunların nüfusa oranının yaklaşık yüzde 2-2,5 civarında görüldüğünü belirtti.
 
Zeka seviyesi üst düzeydeki çocukları küçük yaşta tespit edebilmek için özellikle eğitimcilerin ve ailelerinin de bu konuda bilgili olması gerektiğini anlatan Tekden, şöyle konuştu:
 
"En önemli sıkıntılardan birisi bu konuda yetişmiş eğitimci eksiği olması. Bu açığın da kısa zamanda kapatılması gerekiyor. Vakfımızda yaklaşık 100'ün üzerinde uzman, hem akademisyen hem sanatçı, hem aydın hem eğitimci insanlarla bu işi yapmayı planlıyoruz. Bunlar sahalarında gerçekten çok iyi, otorite olan insanlar. Mesela liderlik ve girişimcilik eğitimleri, bir takım akıl ve zeka oyunlarıyla alakalı programlar... Akıl ve zeka oyunlarıyla alakalı programlarla ilgili bir eksiğimiz var. Milli Eğitim Bakanlığı okullara böyle bir ders koydu ama eğitimcisi yok, kitabı yok ama biz kitabını da bastırdık."
 
Stratejik düşünme ve bilimsel bakış açısı gibi sosyal yönde çocukların önünü açacak eğitimlerle öğrencilerini desteklemek istediklerini dile getiren Tekden, "Bu konuda hayırseverlerin, devlet yetkililerinin, bürokratlarımızın desteğini alarak bu çocuklarımızı en iyi şekilde, dünya çapında yetiştirme gayemiz var" ifadelerini kullandı.
 
Pilot uygulamayla zeka testleri yapılacak
 
Tekden, vakıflarının MEB desteğiyle uygulamaya koyacağı bir projeyle, üstün zekalı ya da dahi çocuklara, ailelerine ve öğretmenlerine Türkiye genelinde eğitimler başlatacaklarını da bildirdi.
İstanbul, Ankara, Kayseri, Denizli, Gaziantep, Konya, Eskişehir ve Adana'da pilot uygulaması yapılacak projeyle, üstün zekalı çocuğu olduğunu düşünen aileler, TÜZDEV'e giderek zeka testi yaptıracak, daha sonra bu çocuklara akademik desteğin yanında liderlik, sosyal ve duygusal zeka gibi konularda da eğitimler verilecek.
Zeka testleri beş yaş üstündeki çocuklara yapılacak ve TÜZDEV merkezlerinde eğitimlere alınan çocukların daha sonra MEB'e bağlı Bilim ve Sanat Merkezlerinde eğitim görmesi sağlanacak.
 
haber7 

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Aile Haberleri