Uygurlar, dünyadaki en yüksek hapis cezası oranına çarptırılıyor

Doğu Türkistan'da nüfusunun büyük bir kısmı Uygur Türkü'nden oluşan Konaşehir ilçesinde dünyanın en yüksek hapis cezası oranının oluştuğu saptandı

Associated Press'in (AP) ulaştığı veriler, ilçede yaklaşık her 25 kişiden birinin terörle ilgili suçlamalarla hapis cezasına çarptırıldığını işaret etti. Doğu Türkistan'ın kırsal bir bölgesi olan Konaşehir ilçesi 267 bin nüfusa sahip. Listeye göre, ortalama hapis süresi 9 yıl olan ilçede süreler 2 ile 25 yıl arasında değişiyor. Listedeki kadın, erkek, genç ve yaşlılardan oluşan isimlerin ortak noktasının Uygur olması dikkat çekiyor.

AP tarafından kısmen doğrulanan liste, Konaşehir'de hapishaneye gönderilen 10 binden fazla Uygur'un isimlerini veriyor. Bugüne kadarki en büyük liste olma özelliğine sahip belge, Çin'in bir milyondan fazla kişiyi toplama kampları ve hapishanelere gönderme politikasının büyüklüğünü yansıtıyor. 

Sincan'da kimin hapiste olduğuna dair şimdiye kadarki en geniş ve en ayrıntılı görünümü sunan liste, Norveç'te sürgünde bulunan Uygur dilbilimci Abdulveli Eyüp tarafından AP'ye aktarıldı. 

AP, listedeki 194 kişiyi tanıyan sekiz Uygurla yapılan görüşmelerin yanı sıra yasal bildirimler, Çinli yetkililerle yapılan telefon görüşmelerinin kayıtları, adres, doğum günleri ve kimlik numaralarının kontrolleri yoluyla belgeyi doğruladı.

Liste, cinayet veya hırsızlık gibi tipik suçları bulunan kişileri içermiyor. Bunun yerine, terörizm, kökten dincilik veya geleneksel olarak siyasi muhaliflere karşı kullanılan “kavga çıkarmak ve sorun çıkarmak” gibi belirsiz suçlamalarla ilgili suçlara odaklanıyor. Bu da gerçekten hapsedilen kişi sayısının daha yüksek olduğu anlamına geliyor.

Belge aynı zamanda ailelerin ve insan hakları gruplarının Çin'in, "Uygurları kontrol altında tutmak için uzun süreli bir hapsetme sistemi uyguladığı" ve "hukuku bir baskı silahı olarak kullandığı" yönündeki yıllardır ileri sürdüğü iddiaları da teyit eder nitelikte. 

Uluslararası eleştirilere maruz kalan Çinli yetkililer, Uygurların suçlama olmaksızın gönderildiği kısa süreli, yargısız toplama kamplarının 2019'da kapatıldığını duyurmuştu. Fakat uzmanlar binlerce Uygur'un "uydurma terörizm suçlamaları" olarak nitelendirdiği sebeplerden dolayı yıllardır hapiste bulunduğunu belirtiyor. 

euronews

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Dünya Haberleri