Uzay bilimcilerini şaşırtan cisim

Bilimadamları Hubble teleskobuyla görüntülenen garip cismin ne olduğuna karar veremiyor. Uzay boşluğunda saatte yaklaşık 15 bin km hızla yol alan X şeklindeki nesne astronomları hayrete ve fikir ayrılığına düşürdü:

"Nedir bu garip obje?" diye soruyor NASA'nın resmi sitesi bile görütülenen Olağandışı astreoid şekilleri için. Sitesinde 3 Ocak tarihinde günün fotoğrafı olarak seçtiği resimdeki görüntüye "kuyruklu yıldız benzeri cisim" ifadesini seçmeyi tercih ediyor NASA.

Hubble Teleskopu, şu ana denk görüntülediği en esrarengiz oluşumu, 3 Ocak tarihinde, Dünyadan yaklaşık 144 milyon kilometre uzakta Mars ve Jüpiter arasında yakalandı.

Astronomların cismin ne olduğu konusunda kesin fikirleri yok. Kimine göre iki meteorun çarpışması sonucu ortaya çıkan kalıntıdan ibaret olabilir bu şekil. NASA Astrnomları P/2010A2 adını veriyorlar nesneye. Eğer, çarpışma teorisi doğrulanabilirse, gözlemlenen ilk asteroid çarpışmasının resmi çekilmiş olacak. 

Bu teorinin doğru olması halinde saatte 15.000 kilometre (ki tüfek mermisinin yaklaşık beş katına eşit bir hız anlamına geliyor bu) hızla çarpışan iki yıldız uzay boşluğunda nükleer bombadan daha fazla güçlü bir patlama meydana getirmiş olması söz konusu.

Ancak bazı astronomlara göre bu görüntü bir gaz bulutuna ait ve bir çarpışma söz konusu değil.

Fakat kesin olan şu ki astro fizikçilerin P/2010 A2 adını verdiği nesne daha önce çekilen uzay resimlerimden oldukça farklı ve üzerindeki tartışmalar da kısa sürede bitecek gibi değil.

Bu aynı zamanda şartlatanlığa açılan yeni bir kapı demek. Yani bilimsel düşüncenin farkına varanların hayli eğleneceği tezler çıkabilir ortaya.

Nitekim daha şimdiden bu kuyruklu yıldızları dünyadaki dinozorları yok ettiği ileri sürülen kuyruklu yıldızlarla akraba çıkaranlar oldu bile. Nesneyi haça ya da başka nesnelere benzetenlerin konudan metafizik teoriler üretmek için devreye girmesi de uzak ihtimal değil.
Haber 7
 

Tefekkür Haberleri