Uzay yakıtı olur mu?

Bilim adamaları tasarladıkları deney ile insan dışkısının uzayda yakıt kaynağı olarak kullanabilirliğini tespit etmeyi hedefliyor.

Birleşmiş Milletlerin eğitim hedefinin bir parçası olan çalışmanın başlama tarihi gelecek yıl olarak belirlendi.

Araştırmacılar insan atığında bulunan mikropların uzayda ne kadar yaşayabileceğini ve bunların enerji kaynağı olarak kullanılabilirliğini test edecek.

Floridalı araştırmacıların öncülük ettiği çalışmada uzmanlar Shewanella adlı bakteriye yoğunlaşacak. Shewanella atıkları, yakıt ünitesi olarak kullanılabilmesi için hidrojene çeviren bir bakteri.

Cevabı aranan ilk soru mikropların uzay gibi sert bir çevrede yaşayıp yaşayamayacağı. Bu sebeple de uzmanlar Shewanella'nın dayanıklılığını test etmek üzere gelecek yıl bu mikrobu UNESCOSat çalışması kapsamında uzaya gönderecek.

Discovery News'e konuşan Florida Teknoloji Enstitüsü'nden Program Direktörü Donald Platt,bunun potansiyel olarak atıkları toplayıp uzayın derinliklerinde elektrik üretecek derin bir çalışma olduğunu söylüyor.

Deneyin ikinci ayağında ise diğer bir grup mikrobun Dünya ve Mars arasındaki yolculuk sonunda hayatta kalmayı başarıp başaramayacağı araştırılacak.

İki deneyde de CubeSats olarak biline küçük uydular kullanılacak.
Zaman

Edebiyat Haberleri