Ege Bölgesi'ndeki narenciye üretim alanları ile rekoltenin belirlenmesi ve haritalanması için proje başlatıldı. "Narenciye Bilgi Sistemi Projesi" ile uydu görüntüleri sayesinde narenciye dikili alanların ve toprak özelliklerinin haritası oluşturulacak. Böylece verimin artırılması, gübreleme programlarının oluşturulması, toprak ıslahı için çalışmalar yapılacak. 100 bin liraya malolacak proje 18 ay sürecek.
HEDEF 500 MİLYAR DOLAR
Konu ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, "Narenciye Bilgi Sistemi Projesi" ile daha doğru rekolte tahminleri ve daha etkin üretim planlaması imkanına kavuşacaklarını söyledi. Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşması için tarımda yenilikçi projelere ihtiyaç olduğunu dile getiren Türkmenoğlu, "Yeniliği öne çıkarmak ve daha çok katma değer yaratan bir yapıya kavuşmak artık vazgeçilmez oldu.
Daha verimli tarımsal üretim ve bunun paralelinde gerçekleşecek ihracat artışı ancak yolla sağlanabilir. "Narenciye Bilgi Sistemi Projesi" Çukurova Bölgesi'nde yürütülen benzer çalışmayla bütünleşip Türkiye'de Narenciye sektöründe entegrasyonu sağlayacak ve Türkiye'nin Narenciye Envanteri'ni ortaya çıkaracak" dedi.
UCUZLUK MÜJDESİ
Ortadoğu'da yaşanan savaş nedeniyle nakliye sıkıntısının yaşandığını, bu durumun narenciye ihracatını olumsuz etkilediğini kaydeden Türkmenoğlu, buna rağmen Ege'nin narenciye ihracatının Türkiye ortalamasından daha iyi olduğunu söyledi. Bu ay sürekli yağışların ve kırağının meyve dokusunu olumsuz etkilediğini dile getiren Türkmenoğlu, "Kabuktaki lekelenme ürünün lezzetini etkilemeyecek ama ihracatta biraz düşüş olacak gibi görünüyor. Bu gelişme lezzetin iç piyasada daha ucuza tüketileceğinin göstergesi. İhracatımız düşecek belki ama halkımız daha ucuza narenciye tüketecek" diye konuştu.
Haber Türk