Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, adaylara "Önce soru kökünü okuyup sizden ne istendiğini anlayarak paragraf veya metinleri okuyup anlamaya çalışın. Uzun paragraf sorularını okumaktan çekinmeyin" tavsiyesinde bulundu.
Ünsal, sınav başarısını artıran yöntemleri madde madde şöyle sıraladı:
Sınav anında kullanacağınız evrakları, araç ve gereçleri sınav salonuna gitmeden önce hazırlayın.
Okula mutlaka sınav başlama saatinden önce gidin, son dakikaya bırakmayın.
Sınav sabahı okula kalabalık bir aile grubu ile gitmeyin.
SORULARLA İNATLAŞMAYIN
Sınavın ilk dakikalarındaki heyecan ve kaygının sınavın sonuna kadar süreceğinden endişe edip sorulara bu sebeple yeterince odaklanamamak da önemli bir konsantrasyon sorunudur.
Zaman alacak sorularla inatlaşmayın, ilk turda tüm kolay soruları tamamlayın, zor soruları sınavın sonlarına bırakın.
Kalın fontla yazılmış ya da altı çizili sözcükleri daha dikkatli okuyun.
Yeni nesil sorulardaki şekil ve grafikler soruyu cevaplamaya yardımcı olacak görsellerden oluşur, bunları dikkatli inceleyin.
SINAV HAKKINDA KONUŞMAYIN
Sınav anına kadar evde ve arkadaşlar arasındaki sohbet gündemini sınav içeriğine ve sınav sonrasında yaşanacaklara ayırmak hatalardan biridir.
Bazen adaylar "Sınav sabahı erken kalkayım" diyerek hiç alışık olmadıkları bir saatte erken yatmak isteyebilirler ama bu uykusuzluk sorununu artırabilir.
Adaylar bazen sınava olduğundan farklı anlamlar yükleyerek stres ve baskıyı artırıp, kaygılı bir ruh haliyle salona giderler. Bu sınavlar hayat memat meselesi değildir.
BU HATALARI YAPMAYIN
Eğitim hayatı boyunca zorlandığınız ders veya konuya önyargılı yaklaşıp soruyu okumadan veya cevaplandırmadan geçmek büyük kayıplara neden olur. Önyargıları okulun kapısında bırakın.
Yine uzun paragraf sorularında paragrafın başı ile sonu arasındaki ilişkiyi kaçırmak da bariz hatalardan biridir. Hikayeleştirmek burada da işe yarar.
Yeni nesil sorulara tek boyutlu düşünerek cevap aramak, yeni nesil test tekniği zafiyetlerinden biridir. Kapsamlı düşünün, ayrıntıları gözden kaçırmayın.
NE İSTENİYORSA ONU YAPIN
Temel hatalardan biri de işlem gerektiren sorularda işlem sırasını ve önceliğini karıştırmaktır. Sizden hangi işlemler isteniyorsa onları yapın. Ne eksik ne fazla.
Zaman yetiştirmekte zorlanan adaylar bazen süre kaybı yaşamamak için soruları hızlı okuyup tekrar tekrar okumak zorunda kalırlar. Sınavın ekstra zamanını kolay sorularda kazanacaksınız.
Dikkatsizlik, soru kökündeki olumlu ifadeleri olumsuz, olumsuz ifadeleri ise olumlu okumak gibi okuma hataları yüzünden binlerce aday doğru bildiği soruyu yanlış cevaplandırır. Dikkatli okuyun.
Bazen adaylar soru kökünde istenen cevaba odaklanmak yerine bilinen tüm cevap alternatifleri ile zihni yorar ve bu da gereksiz bir zaman kaybı yaşanmasına ve zihni yorgunluğa neden olur. Ne isteniyorsa ona odaklanın.
Doğruluğundan emin olunmayan ve şıkları elenemeyen sorulara gelişigüzel cevaplar vermeyin. 3 yanlışın 1 doğruyu götürdüğünü unutmayın.
Optik forma cevapları kodlama işini sınavın son dakikalarına bırakmayın.
İKİ ŞIK ARASINDA KALINIRSA NE YAPILMALI?
Cevabını bulmakta zorlandığınız soruların şıklarını eleyerek seçeneklerini azaltın ve 2 şıkka düşürdüyseniz 1 tanesini muhakkak seçip işaretleyin.
Cevaplandırdığınız ancak emin olamayıp geri döndüğünüz sorularda yine kararsızlık yaşıyorsanız ilk işaretlediğiniz şıkkı değiştirmeyin. Sabah