Çocuklarda en sık rastlanan göz hastalıkları hakkında bilgi veren Medical Park Samsun Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tuba Gebeşoğlu Çolak, “Çocuklara, okula başlamadan önce ve okul süresince düzenli göz muayenesi yapılmalıdır. Ailelerin, çocuklarının eğitim hayatındaki başarısı için göz hastalıkları konusunda önlem alıp gerekli tetkikleri yaptırması gerekmektedir. Okul öncesi görme bozukluklarının tedavi edilmemesi nedeniyle çocukların öğrenme ve okula uyum süreci olumsuz sonuçlanabilir.” dedi.
GÖRME BOZUKLUKLARININ BELİRTİLERİ
Anne ve babaların, zaman zaman gündelik hayat içerisinde çocuklarının hareketlerini, bir anormallik olup olmadığı konusunda yakından izleme yapması gerektiğini belirten Op. Dr. Tuba Gebeşoğlu Çolak, “Çocuklar yakından TV izliyorsa, kitaba, deftere çok yaklaşıyorsa, gözlerini sürekli kırpıştırıyorsa, başına belli pozisyon vererek görmeye çalışıyorsa, gözlerini kısarak görmeye çalışıyorsa mutlaka göz doktoruna götürüp muayene ettirilmelidir.” diye konuştu.
ÇOCUKLARDA GÖZ TEMBELLİĞİ
Çocuklarda göz tembelliğinin, retinaya net görüntü gelmemesi nedeniyle retinanın görmeyi öğrenememesi hali olduğunu kaydeden Çolak, “Genellikle iki göz arasında gözlük kusuru numarasının farklı olmasından kaynaklanır. Tedavisi eğer gözde görme kusuru varsa gözlük verilir, sağlam göz (tam gören göz) kapatılıp tembel göz çalıştırılır. Şaşılık varsa önce kayma düzeltilir. Sonra tembel göz çalıştırılır. 12 yaşına kadar göz tembelliğini engellemek tedavi ile mümkündür. Daha sonraki yaşlarda tedavi zor veya olmamaktadır.” şeklinde ifade etti.
ÇOCUKLARDA ŞAŞILIK
Çocukların yaklaşık yüzde 4'ünde şaşılığın görüldüğünü vurgulayan Dr. Tuba Gebeşoğlu Çolak, şöyle konuştu: “Şaşılık, gözün paralelliğinin bozulup kaymasıdır. Şaşılık olduğunda bir göz düz bakarken diğer göz içe dışa yukarı veya aşağı doğru kayabilir. Bir gözde sürekli kayma olabileceği gibi zaman zaman farklı göz kayabilir. Göz kaslarındaki dengesizlikler bu kasları kontrol eden beyin merkezindekileri etkileyen serebral palsi, down sendromu, hidrosefali gibi hastalıklar gözdeki katarakt glokom ve göz tümörleri ve travmatik hasarlar gözlerin paralelliğini bozarak kaymaya neden olabilir. Gözlerde kırma kusuru, göz kaymasına göz tembelliğine neden olabilir. Tedavi nedene yönelik olup gözlük, kapama, egzersiz ile yapılabilir. Cerrahi olarak müdahale gerektiğinde yapılmalıdır.”
GÖZ SAĞLIĞINDA DÜZENLİ KONTROL
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Çolak, ailelerin, çocuklarını çok iyi gözlemlemesi ve bir sorun hissettiklerinde çocuklarına göz muayenesi yaptırmaısı gerektiğini ifade etti. Çolak, şöyle dedi: "Pek çok göz problemi erken yaşlarda başladığından, çocukların belli zamanlarda gözleri kontrolden geçirilmelidir. Çocukta bir problem görülmese bile okul öncesi çağda 6’ncı ayda, 3 ve 5 yaşlarda ve okula başlamadan önce, okul sırasında da yılda bir kez göz muayenesi yapılması uygundur. Eğer herhangi bir sorun varsa tabii ki bu dönemler beklenmemelidir.”
Cihan