Uzmanlar uyarıyor: LYS çalışmalarına hız verin

YGS, sonuçları 25 Mart’ta açıklandı. Bu sınavla tercih yapacaklar için birkaç seçenek var. Ancak çoğu adayın gözü hazirandaki LYS'de.

Üniversiteye girişin ilk adımı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) giren 2 milyon117 bin 77 aday, 25 Mart’ta sonuçlarını öğrendi. Buna göre, puanı hesaplanan 2 milyon 84 bin 91 adaydan 1 milyon 879 bin 812’si herhangi bir puan türünde 150 barajını geçebildi. YGS’de 150-179.99999 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğreti programlarını tercih edebilecek. Bu adaylar Lisans Yerleştirme Sınavları’na giremeyecek. YGS puanlarından en az biri 150 ve üzeri olan adaylar özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına  başvurabilecek. Puanlarından en az biri 180 ve üzeri olan 1 milyon 600 bin 49 aday ise LYS’lere girme hakkı kazandı. Ancak kimi öğrenciler, istedikleri performansı gösteremediği için mutsuz. Uzmanlar YGS’si kötü geçen adayları motivasyonlarını kaybetmemesi konusunda uyarıyor. Adayların ara vermeden LYS hazırlıklarını sürdürmelerinin önemli olduğunu söyleyen eğitimciler, YGS’de beklediği performansa ulaşamayanlar için de haziran ayındaki LYS’nin bir  telafi imkânı olduğunu vurguluyor.Uzmanlara göre nisan ve mayıs ayları konuları pekiştirmek için iyi bir zaman. Haziran ise sınav hızını artırma ve  deneme sınavlarıyla bu hızı geliştirmedönemi. İşte uzmanların LYS’ye son hazırlık önerileri:

NİSAN VE MAYIS AYLARI PEKİŞTİRME DÖNEMİ

- Sadece deneme sınavı çözmek yetmez, ayrıntıları hatırlamak için konu anlatımlı  kitaplardan ve sorubankalarından da çalışmaya devam edin. Nisan ve mayıs bugüne kadar gördüğünüz konuları pekiştirme döneminiz. Bu sürede baştan sona tüm konulara tam hâkimiyet sağlamalısınız. Sınav taktikleri uygulamalı ve ustalaşmalısınız.

- Haziranda sınava son iki hafta kala; vurucu ve çarpıcı sorularla baş etme, sınav deneyiminde en üst noktaya varma döneminiz olmalı. Sınavda hızlı olmak; yaptığınız uzun soluklu, sistemli ve etkili konu oturtma çalışmaları, zaman kullanımı, pekiştirme alıştırmaları, deneme sınavları ve kitap bitirme çalışmaları ile ilgili. Konuları oturttuğunuzda, düzenli olarak ders, bölüm bazlı denemeler, soru kürleri, tam denemeler yaptıysanız, hızınız artar.

BAHANELER ÜRETMEYİN

- Eğer önceliklerinizi doğru belirlerseniz ve önceliğiniz de üniversite kazanmaksa hâlâ yapılacak çok şey var. Dünü değiştiremezsiniz. Yarın ise bugüne bağlı. Kontrolünüzde olan sadece bugün ve ‘şu an’ var. ‘Şu an’ı nasıl değerlendirdiğiniz sınavlarda alacağınız sonuçların nasıl olacağını belirleyecek. Çalışmayı siz istemelisiniz ve istemeniz için de nedenleriniz olmalı.

- Deneme sınavlarından sonra da fark ettiğiniz gibi, sınavdaki soruları yeniden çözmeye çalıştığınızda yanlışlarınızı rahat görebiliyor ve yapamadığınız soruları doğru cevaplayabiliyorsunuz. Bunun nedeni, soruları bir kez okuduktan sonra, ikinci okuyuşta daha önce göremediklerinizi fark etmeniz. Araya farklı sorular ve çözümler girmesi bakış açınızı genişletiyor ve yorum gücünüzün daha rahat ortaya çıkmasını sağlıyor. Buyüzden şimdi yapacağınız çalışmalar, alıştırmalar, deneme sınavları, soru kürleri çok önemli.

- Sınavda zaman sorunu yaşanmasının en önemli nedeni hazırlık döneminde yeteri kadar soru çözmemek, hız kazanmakta yetersiz olmak ve zaman yönetimi konusunda bir politika belirlemeden soruları testteki sırasına göre çözmeye çalışmak. Bunu değiştirebilirsiniz.  

- Sınavda zamanınız kalır dacevapları kontrol edebilirseniz, çoğu soruyu doğru cevaplayabileceğinizi göreceksiniz. Yani daha sonradan soruları çözebiliyor olmanız, çoğunuzun sandığı gibi hep ‘sınav kaygısı’ ile ilgili değil. Şu günlerde çalışmak sizin kontrolünüzde olduğu halde; çalışmamak için ürettiğiniz asılsız bahanelere, “Çalışamıyorum, ne yaparsam olmuyor” masallarına, çalışma aralıklarını uzatmaya ya da gerçek dışı gerekçelerle savsaklamalara kendinizi teslim etmeyin. Bundan sonrası size bağlı. İsterseniz başarırsınız.

LYS TAKVİMİ

LYS-4 (Sosyal Bilimler): 18 Haziran Cumartesi, 10.00, 135 dakika. Tarih testindeki 44 soru için 65; coğrafya-2 testindeki 14 soru için 20 dakika; felsefe grubu ile din  kültürü ve ahlak bilgisi testindeki 32 soru için 50 dakika verilecek.

LYS-1 (Matematik): 19 Haziran Pazar, 10.00, 135 dakika. Matematik ve geometri testi olacak. Matematikte 50 soru 75; geometride 30 soru 60 dakikada cevaplanacak.

LYS-2 (Fen Bilimleri): 25 Haziran Cumartesi, 10.00, 135 dakika. Fizik, kimya ve biyoloji testlerinde 30’ar soru bulunacak ve 45’er dakika verilecek.

LYS-5 (Yabancı Dil): 25 Haziran Cumartesi, 14.30, 120 dakika. 80 soru sorulacak. Yabancı dil sınavı Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere üç dilde yapılacak.

LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya): 26 Haziran Pazar, 10.00, 120 dakika. Türk dili ve edebiyatı ile coğrafya-1 testi yer alacak. Türk dili ve edebiyatı testinde 56 soruya 85 dakika süre tanınacak. Coğrafya-1’de ise 24 soru 35 dakikada cevaplanacak. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacak.

LYS İÇİN BAŞVURULAR CUMA BAŞLIYOR

YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olanlar isterlerse LYS’lere başvurabilecek. Başvurular, 1-14 Nisan arasında yapılacak. Ücret ödeme için son gün ise 15 Nisan. Girmek istediğiniz her bir LYS için 35 TL ödeyeceksiniz. Adayların farklı alanlarda puan türlerinin hesaplanabilmesi için, 2016-LYS’lerin tamamına katılmaları öneriliyor.

SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

2016 YGS’ye sınavsız geçiş için 77 bin 863 aday başvurdu. Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri şu önceliklere göre merkezî sistemle yapılıyor:

1- Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.

2- Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre; Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında olur.

3- Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olanlardan aynı Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi’ndekilere (METEB) öncelik tanınır.

4- Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olanlar önceliklidir.

5- Yukarıdaki tüm bilgileri aynı ise yaşı küçük olana öncelik sağlanır. Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) ortaöğretim mezunları da sınavsız geçiş için tercih yapabilirler.

 

Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Eğitim Haberleri