Osmanlı topraklarındaki en büyük panayırın düzenlendiği meydana yapılan Uzuncaova Camii’nin yanındaki saat kulesi ise bugün çan kulesi olarak kullanılıyor.1906 yılında Kiliseye çevrilen kadim caminin duvarlarındaki Besmele ve hat yazıları çekilen çileyi gösteriyor.
Balkanlar’daki en güzide Osmanlı eserlerinden birisi olan Bulgaristan Hasköy’deki Uzuncaova Camii, 110 yıldır kilise olarak kullanılıyor. Türkiye ve Bulgaristan’ın ortaklığında düzenlenen protokol ile Avrupa Birliği’nin koruması altına alınan caminin aslına çevrilmesi için ise herhangi bir adım atılmıyor…
CAMİ KİLİSEYE, SAAT KULESİ ÇAN KULESİNE ÇEVRİLMİŞ...
Osmanlı döneminde Balkanlar’ın en önemli ticaret merkezlerinden birisi olan Uzuncaova, bugün kaderine terk edilmiş durumda. Bir asır önce yüzbinlerce insanın uğrak yeri olan Uzuncaova’da Mimar Sinan’ın inşa ettiği kervansaray, hamam, ve imaret yıkılmış, camii kiliseye, saat kulesi çan kulesine çevrilmiş. Şu an yarı kilise yarı müze olarak kullanılan Uzuncaova Camii, aslına döneceği günü bekliyor…
Bulgaristan’ın Hasköy vilayetindeki Uzuncaova Camii’nde 110 yıldır ibadet yapılamıyor. Bulgarlar, Osmanlı topraklarındaki en büyük panayırın (festival) düzenlendiği Uzuncaova bölgesindeki kervansaray ve aşevlerini yıkmışlar. Mimar Sinan’ın en güzel eserlerinden birisi olan Uzuncaova Cami ise kiliseye çevirmişler. Bugün kapıları kilise olarak açık olsa da, yine ihtişamıyla ziyaretçilerini büyülemeye devam eden caminin duvarlarında, besmele ve hat yazıları hala duruyor. 1593 yılına yapılan caminin, bugüne yalnızca kapısı ulaşan kervansarayın içinde inşa edildiği tahmin ediliyor. Caminin, 1905-1906’da Türkiye tarafından Bulgar hükümetine hibe edildiği ve ardından kiliseye çevrildiği de biliniyor. Türkiye ve Bulgaristan’ın ortaklığında düzenlenen protokol ile AB’nin koruması altına alınan caminin aslına çevrilmesi için ise herhangi bir adım atılmıyor…
OSMANLI’DA TİCARETİN KALBİYDİ
Uzuncaova bölgesinin Osmanlı için ayrı bir önemi var. Uzuncaova, Osmanlı topraklarında en büyük panayırın (festival) düzenlendiği yer. Uzuncaova Camii’nin girişindeki yazı da bu bölgenin Niş, Sofya, Edirne ve İstanbul’un ortasında kaldığı ve burada düzenlenen panayırın Osmanlın en büyük panayırı olduğu yazıyor. Bölgedeki panayırın 40 gün sürdüğü ve değişik bölgelerden gelen 100 binin üzerinde insanın burada alışveriş yaptığı aktarılıyor. Ta ki, Osmanlı dağılana kadar…
EVLİYA ÇELEBİ’NİN ESERİNDE DE GEÇİYOR…
Tarihi kaynaklara göre Koca Sinan Paşa, 1592’de Macar seferi esnasında halkın isteği üzerine buraya iki kervansaray, iki hamam, cami ve imaret yaptırmış. Bu kaynaklarda şehrin adı Osmanlı döneminde kullanılan adıyla Hasköy ya da Uzuncaova olarak geçiyor.
17. asır sonunda Evliya Çelebi Haskovo’yu şöyle anlatıyor: “Sonra Harmanlı’yı geçtik ve beş saatte Uzuncaova’ya vardık. Burası Çirmen sancağının geniş ovasının ortasında bulunuyor. Burada kaleye benzeyen bir han var. Bu han, Pazarcık’takinden daha sağlam. 80 ocağı, büyük bir ahırı bulunuyor. Şehirde bir de cami var.”
YARI MÜZE YARI KİLİSE
Şuan da Kilise olarak kullanılan Uzuncaova Camii’ne girişte bilet almanız gerekiyor. Camii’nin girişinde bir gişe masası bulunuyor. İçeride fotoğraf çekmek serbest. Arada göstermelik ayinlerin yapıldığı mabet, daha çok müze işlevi görüyor. Şu an bir köy konumunda olan Uzuncaova’nın Hasköy’e yakın olmayışı ve Müslümanların Camii’den habersiz oluşları, Uzuncaova Camii’nin ister müze olarak olsun ister kilise olarak olsun işgaline engel olamıyor.
MİLLİGAZETE