Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, son 6 yılda restore edilen vakıf eseri sayısı 3 bin 383’e ulaştı. Restore edilen eserler arasında, dünyanın ilk astronomi okulu olarak bilinen, 1272 tarihinde II. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde Kırşehir Valisi Nureddin Cibril bin Cacabey tarafından rasathane olarak kullanılmak üzere yaptırılan, tarihî Kırşehir Cababey Medresesi de bulunuyor. Çalışmalar sonucunda, 400 yıllık çok sayıda tarihî kervansarayların kapısı da butik otel olarak yeniden açılıyor.
Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa tarafından 17. yüzyıl başlarında yaptırılan, İstanbul’un en büyük hamamı olarak bilinen ve Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi Haseki Hürrem Sultan adına Mimar Sinan tarafından 1556 yılında yapılan Hürrem Sultan Hamamı’ndaki çalışmalar ise tamamlamak üzere. Sadece, İstanbul’da 88 vakıf eserinin restorasyon çalışmaları sürüyor.
Genel Müdürlük, devam eden restorasyon seferberliğinin bir parçası olarak, 2010 yılında tamamlanmak üzere Bursa’da da 6 vakıf eserin restorasyon çalışmalarına başladı. Restorasyonuna başlanan eserler arasında 19. yüzyıla ait Bursa-Yıldırım Sağbani Tekkesi, 15. yüzyıla ait Bursa Yıldırım Hacı Sevindik Camii, 15. yüzyıla ait Bursa-İznik Çandarlı İbrahimpaşa Türbesi, 16. yüzyıla ait Bursa Osmangazi Üftade Türbesi, 16. yüzyıla ait Bilecik-Gölpazarı-Mihailgazi Hanı (Taşhan) ve 19. yüzyıla ait Sakarya Kaynarca Topçu köyü Şeyh Müslihiddin Camii yer alıyor.
Yeni Asya