Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen ‘27. Vakıf Haftası’ kapsamındaki törende konuşan Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, 2002’de tespit ve tescili yapılan vakıf kültür varlığı sayısının 9 bin 483 iken, bugün bu rakamın 20 bin 78’e ulaştığını söyledi. Yusuf Beyazıt “Toplamda 3 bin 484 esere acilen müdahale edilmiştir. Bu yıl 750 eser daha onarılarak bu sayı 4 bin 234’e ulaşacaktır” dedi.
Son dönemlerde gündeme gelen tarihi eser kaçakçılığına da dikkat çeken Beyazıt, mücadele birimi kurulduğunu ifade etti.
ESERLER 55 BİN İSTİHDAM SAĞLADI
Türkiye’nin dört bir yanındaki vakıf eserlerini restore ettirerek yeniden hizmete kazandıran Vakıflar Genel Müdürlüğü, vakıf mallarından gelir de elde ediyor. 2009 yılında kira gelirlerinen 60 milyon lira elde gelirken, ihaleler sonucu işletmecisi belirlenen mülkler “restore et-işlet-devret” modeli ile çalışıyor. 2003’ten bu yana Vakıflar’ın, işletmecisi tarafından restore edilen edilen mallardan aldığı kira bedeli ve restorasyon için bütçeden harcamadığı paranın toplamı 1.5 milyar lira oldu. Hizmete giren işletmelerde 55 bin kişi istihdam edildi. Elde ettiği kira gelirlerinin toplamı 1.5 milyar lirayı buldu. • GÜL ÇELİKKOL ERDİNÇ AKKOYUNLU
YENİLENEN ESERLER
İstanbul Akaretler Sıraevleri, İstanbul 4. Vakıf Han, Ankara Çengelhan-Koç Müzesi, Ankara Çukurhan, Kastamonu Kurşunlu Han, İzmir Çeşme Kanuni Kervansarayı, İzmir Bergama Bedesteni, İzmir Tire Bedesteni, İzmirTire Yalınayak Hamamı, İzmir Çeşme Ilıca Butik Otel ve Gaziantep Dayı Ahmet Ağa Konağı.
Star