Varolmaması gerektiğini düşündükleri bir galaksi süper-kümesi bulundu

Gökbilimciler erken evrene dair şimdiye kadarki en büyük galaksi kümelenmesini keşfetti.

Evrenin başladığı an olan Büyük Patlama'dan (Big Bang) yalnızca iki milyar yıl sonra oluştuğu görülen bu galaksiler kümesine 'Hyperion' adı verildi. Bir proto-süperküme olarak kategorilendirilen yapı şimdiye kadar bu kadar uzakta yani geçmiş zamanda bulunan en büyük küme yapısı olarak kayda geçti.

Hyperion'un toplam kütlesi milyon milyar adet güneşe denk geliyor. Hyperion'u keşfeden uluslararası takımın başında ise İtalya Ulusal Astronomi Enstitüsü'nden Olga Cucciati bulunuyor. Gözlemler ise Şili'deki büyük teleskoplarla yapıldı.

"Bir açıklama bulmaya çalışıyoruz"

Evrenin bu erken döneminde kütlesi bu kadar büyük bir oluşumun bulunması astronomlarda şaşkınlık meydana getirmiş durumda. Cucciati "Hepimiz şaşkınlık içindeyiz ve bir açıklama bulmaya çalışıyoruz." diyor.

Bunun nedeni bu tür büyüklükte ve ağırlıktaki kümelerin ancak günümüz evreninde bulunan kozmik fenomenler oluşu. Henüz galaksilerin oluşmaya devam ettiği erken dönemde böyle bir yapı bulunması beklenmiyordu.

Hyperion daha detaylı incelenmek üzere üç boyutlu şekilde haritalandırıldı ve benzeri yapıların olup olmadığı sorusu önem kazandı.

Dünyanın da içinde bulunduğu Samanyolu galaksisi de başka birçok galaksi ile birlikte Virgo kümesinde yer alıyor ancak bu küçük bir yerel küme. Yerel kümelerin bir araya gelerek oluşturdukları kümelere ise süperkümeler deniyor.

Euronews

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Bilim - Teknoloji Haberleri