Murat Tokay'ın haberi
İki sanatçının birlikteliği, hoca-öğrenci ilişkisine dayanıyor. 1984 yılından beri birçok sergiye katılan Fehnur İpek, resimlerini 'Suyun Dansı' adı altınta bir araya getirmiş. İlk kişisel sergisini açan Aydoğan'ın yağlıboya çalışmaları ise 'Varoluş' başlığını taşıyor.
Tülay Aydoğan'ın resimlerinin ana temasında "sema" var. Bütün tablolarda rengârenk tennureler içinde semazenler aşkla dönüyor, aşkla niyaz ediyorlar. Adları yok, yüzleri yok. "Başları önünde mahviyete bürünmüş vav gibiler."
Vav harfi, Allah'ın Vahid ismini ve birliğini simgeliyor. Tülay Aydoğan, sema ve 'vav' tercihini anlatırken Mevlânâ'nın bir rubaisine başvurarak "Bağ, gül, sema, sevgili.. Bütün bunlar hep bahanedirler; maksud olan ancak O'dur." dizelerini paylaşıyor. Sergiye 30 yağlıboya tablo ile katılan Aydoğan'ın semayı resmetme düşüncesi Mesnevi okumalarından sonra başlamış: "Mevlânâ'yı çok severek okudum. Semayı araştırınca çok şaşırdım. Ritüellerin her birisinin sırası ve manaları beni çok etkiledi. Onu resmetmek istedim."
Tülay Aydoğan, Gazi Üniversitesi'nde iktisat öğrenimi görmüş. Çeşitli ressamlardan teknik bilgiler alan Aydoğan, çalışmalarını kendi evinde kurduğu resim atölyesinde sürdürüyor. Aydoğan, değerlerin hızla değiştiği çağımızda insanın değişmeyen özünü farklı bir üslupla tablolarına yansıtmayı amaçlıyor.
YUSUFELİ UNUTULMASIN DİYE...
Fehnur İpek'in resimlerinin temasını ise 'su' oluşturuyor. İpek, kirlenen sulara ve küresel ısınmayla birlikte kuruyan göllere, nehirlere dikkat çekiyor. "Doğal güzellikleri bari resimde yaşatayım istedim." diyor. İpek'in resimlerinin çoğunda doğup büyüdüğü Artvin'in Yusufeli ilçesi var. Planlanan baraj projesine göre Yusufeli sular altında kalıyor. Sanatçı çocukluğunu geçirdiği doğa harikası ilçesini son bir bakışla izleyenlerin beğenisine sunuyor. İpek, geçmişten geleceğe de bir belge bırakmayı amaçladığını söylüyor. 1964 doğumlu Fehnur İpek, Gazi Üniversitesi Resim Bölümü mezunu. Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerinde resim ve grafik öğretmenliği yapmış. Bugüne kadar 8 kişisel sergi açmış; birçok karma sergiye katılmış. Çalışmalarını kendi atölyesi olan Büyülüfırça sanat galerisinde sürdürüyor.
Fehnur İpek'in buket çiçekleri, gülleri, köy hayatından kaçırıp geldiği hayat sahneleri ve ille de dereler, göller ve Artvin'in tarifsiz yeşilliğinin aksettiği tabloları ile öğrencisi Tülay Aydoğan'ın insanı manevi bir iklimin kapısına getiren resimleri, bu yaz sıcağında insanı tabiatın ve inancın serinliğine davet ediyor. Sergi, 17 Temmuz'a kadar gezilebilir...
Zaman