EMASYA NEDİR?
İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında 7 Temmuz 1997'de imzalanan protokol gereği EMASYA birliklerine, valilik talep etmese de, kendisi gerekli gördüğü durumlarda toplumsal olaylara el koyma yetkisi verildi.
Genelkurmay Harekat Dairesi Başkanı Korgeneral Çetin Doğan ile İçişleri Müsteşarı Teoman Ünüsan tarafından imzalanan ve 27 maddeden oluşan protokol "gizli" ibaresini taşıyor. Bu protokolde askeri birliklerin, "büyük toplumsal hareketler" karşısında yerel mülki idare amirinin çağrısı ve kararını beklemeden harekete geçmesi öngörülüyor. İldeki polis ve jandarma, yardıma gelen askeri birliğin komutanının emrine giriyor ve garnizon komutanı mülki idare amirinin güvenlikle ilgili yetkilerini fiilen devralıyor.
Protokol, bu tür olayların öngörülmesi için sivil alanda geniş bir istihbarat çalışmasının askeri güçler tarafından yapılmasına da olanak sağlıyor. Özellikle dindarlar ve dini cemaatlerin, bu uğurda tek tek fişlenmesini öngörüyor. Protokolün uygulaması durumunda, adeta ilan edilmemiş bir sıkıyönetim hali ortaya çıkıyor.
EMASYA Protokolü'nün kaldırılacağı sinyalini ilk olarak Başbakan Erdoğan vermişti. Erdoğan, geçtiğimiz hafta sonu verdiği bir röportajda EMASYA protokolününün gündemden çıkarılacağını belirterek, "Bu protokolü ortadan kaldıracağız" demişti.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, bugün verdiği röportajda EMASYA'nın kalkabileceğini söylemişti. Başbuğ, "Gizliliği işin içine katıldı, EMASYA'ya aşırı önem verildi. Olmadık yerlere çekildi. Bu protokollere gerek yok, kalkabilir" demişti.