Velilerin forma kararı, sektöründeki firmaların iflasını önledi

Okullarda serbest kıyafet yönetmeliğinin değiştirilip kıyafet seçiminin velilere bırakılması, okul kıyafeti üreticileri ve satıcılarını iflastan kurtardı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’nın, yönetmelik değişikliğiyle bütün okullarda velilerin yüzde 51'inin tercihi doğrultusunda kıyafet seçimi yapılması yönünde aldığı karar hem sektör çalışanlarını hemde velileri sevindirdi. Yaklaşık 8 aydır tek bir satış yapamadıklarını ve borç para ile giderlerini karşıladıklarını belirten Moda Tekstil ve Okul Kıyafetleri mağaza sahibi Kenan Bozkurt, kıyafet seçimin okullara bırakılmasıyla velilerin kendilerini iflasın eşiğinden kurtardığını söyledi.

Serbest kıyafet kararının alınmasının ardından satışların durmasıyla birlikte bazı firmalarda işten çıkarmalar ve iflasların olduğunu kaydeden Okul Kıyafetleri İmalatçıları ve Satıcıları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Bozkurt, "Bu karar, tedarikçisinden fasoncusuna, atölyecisinden tuhafiyecisine ve kumaş dokumacısına kadar tüm üreticilere darbe vurmuştu. Alınan karar sadece sektörü değil veli ve öğrencileri de zor durumda bırakmıştı. Yasa ile birlikte okullarda öğrenciler arasında bir ikililik yaşanmaya başlayacaktı. Bu karar ani bir şekilde çok erken alınmıştı. Bizim sektör stoklu çalışıyor. Bu sebeple elimizde bir hayli stok mal kalmıştı ne yapacağımızı kara kara düşünüyorduk." dedi.

VELİLERİN YÜZDE 90’I 'FORMA' DEDİ

Okul Kıyafetleri İmalatçıları ve Satıcıları Derneği olarak 36 ilde anketler yaptırdıklarını ve bunların sonucunu MEB başta olmak üzere ilgili kurumlara gönderdiklerini belirten Bozkurt, "Bizim bu çalışmamızın ardından aynı anketi 3 ayrı firmaya bakanlıkta kendisi yaptırdı. Anketlerde 1-2 puan farklılıkla velilerin serbest kıyafeti istemediği sonucu ortaya çıktı. MEB’ de bunun üzerine kıyafet uygulamasını velilerin inisiyatifine bıraktı. Birçok okul yönetimi geçtiğimiz sezon okulların kapanmasına yakın velilerle bu yönde anket yapmıştı. Samsun’da okulların yüzde 90’ı serbest kıyafet yerine formayı tercih etmişti. Bakanlığın kararının ardından veliler yeniden mağazamıza gelmeye başladı. Yani 8 ay sonra satış yapmaya başladık." diye konuştu.

"FİYATLARA ZAM YAPMAYARAK VELİLERE JEST YAPTIK"

Uzun zamandır bekledikleri müjdeli haberi almanın mutluluğunu yaşadıklarını hatırlatan Kenan Bozkurt, sektörün 8 aylık kayıp yaşadığını ve birçok kişinin işsiz kaldığını, makinelerin atıl olduğunu belirtti. Birçok firmanın iflas ettiğini ve kendilerine de sıranın gelmesinden korktuklarını vurgulayan Kenan Bozkurt, "Neyse ki, veliler aldıkları forma kararıyla sektörde yeni iflasların önüne geçmiş oldu. Bu yönde karar veren velilerimize minnettarız. Onlara teşekkürümüzü kumaşa zam gelmesine rağmen fiyatlara zam yapmayarak gösteriyoruz. Fiyatlar geçen sene ile aynı. Öte yandan velilerimizin satın aldıkları formaların kanserojen madde içerip içermediğine dair mağaza sorumlularından analiz raporlarını göstermelerini istiyoruz. Serbest kıyafetten dönüş kararıyla birlikte merdiven altı üretimin arttığı yönde ihbarlar alıyoruz. Velilerimiz çocuklarının sağlığı açısından güvendikleri ve analiz raporunu gösteren firmalardan bu formaları almalarını tavsiye ediyoruz." dedi.

Alınan son karardan çok memnun olduğunu kaydeden velilerden Fatma Sarı, "Biz orta sınıf bir aileyiz. Çocuğum Kazım Orbay İlköğretim okuluna gidiyor. Ben kara kara düşünüyordum her gün kızıma ne kıyafet giydireceğim diye. İyiki kıyafet konusu velilerin kararına bırakıldı. Bizim okulda velilerin çoğunluğu formayı tercih etti. Bu durumdan hem biz veliler hemde esnaf kazançlı çıktı." dedi.

Torununu okula yazdıran Bayram Denizci ise "Serbest kıyafet genel olarak bakıldığında iyi bir şey ama, her veli her gün çocuğuna değişik kıyafet giydiremeye bilir. Bu durumda hem öğrenciyi hemde ailesini sıkıntıya düşürür. Bu durumda formanın uygulanması taraftarıyım." diye konuştu.

Cihan

Eğitim Haberleri