Vücuttaki toksinleri atan besinler

Vücuttaki zehri atmak için birçok nimet bulunuyor. İşte, kainat eczanesinden vücuttaki toksinleri temizleyen yiyecekler...

Gün içerisinde soluduğumuz hava ve tükettiğimiz besinlerle vücudumuza giren ağır metaller, genellikle doğal yollarla atılamaz. Böbrek, karaciğer, bağırsak, akciğer ve ter gibi boşaltım sistemiyle atılamayan ağır metallerin vücutta birikmesi ve yüksek doza ulaşması halinde ise çok ciddi hastalıklar ortaya çıkar. Uzmanlar, vücutta depolanan fazla kurşunun, kemiklerimizdeki kalsiyumla yer değiştirip kemiklerimizi erittiğini, fazla alüminyumun ise özellikle beyin ve sinir sisteminde çok önemli işlevi olan magnezyumun yerine geçerek Alzheimera yatkınlığa neden olduğunu belirtiyor.

VÜCUTTAKİ TOKSİNLER NASIL ATILIR?

Toksik maddeler, karaciğer, bağırsaklar, damarlar, lenf bezleri, tükürük bezler ve akciğerlerde sıklıkla birikir, önlem alınmadığı takdirde ise ciddi sağlık sorunlarına zemin hazırlar. Doğal ürünlerden uzaklaştıkça bedenimiz zehirli maddelerle baş edemez hale gelir. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü Dr. Özgür Şamilgil, kadmiyumun, çinkonun yerine geçerken böbreklerde birikmeye başlayıp, sinir liflerinde ileti bozukluğu doğurduğunu, nikelin de mangenezin yerini alarak kansere yatkınlık yaptığını açıkladı.

VÜCUTTAKİ ZEHRİ ATAN, BEDENİ ZİNDE TUTAN GIDALAR

Dr. Şamilgil, "Aslında karaciğer ve böbreklerimiz durmaksızın bu maddeleri (ağır metalleri) zehirsizleştirmekle uğraşıyor, dışkı, idrar ve terle atmaya çalışıyor. Zehirsizleştirme anlamına gelen detoks ile ilgili bilimsel olarak ispat edilmiş kesin bir yöntem olmasa da bazı gıdaların bu anlamda faydalı olabileceği öne sürülüyor" dedi. Vücudu toksinlerden temizleyen yiyecekler şöyle sıralanabilir:

VÜCUDU TOKSİNLERDEN ARINDIRAN BESİNLER

BROKOLİ

Brokoli, karnabahar, lahana, kıvırcık salata ailesi, yoğun sülforafan içeriği sayesinde genlerimizin yüksek miktarda antioksidan ve zehirsizleştirici maddeler üretmesini sağlar, kansere karşı önemli derecede koruyucudur.

YABAN MERSİNİ

Yüksek miktarda antosiyanin içermesi nedeniyle, hücreleri zehirli maddelerden koruma ve arındırmada çok faydalıdır.

SOĞAN-SARIMSAK

Sülfür içeriği nedeniyle karaciğerin temizlenmesine yardımcı olur ve antiboitik benzeri etkisiyle mikroplara karşı direnç sağlar. Birçok faydalı mineral içerir, kansere karşı koruyucudur. Böbreklerin süzmesine yardımcı olur.

ELMA

Besin katkılarının ve metallerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olan suda eriyen pektin isimli bir tür lif içerir.

MAYDANOZ

Karaciğerin metabolizmasını hızlandırarak zehirli maddelerin atılmasını kolaylaştırır. Böbreklerin çalışmasını arttırıcı etkisi vardır. A, C ve K vitaminlerinden çok zengindir.

TARÇIN-ZENCEFİL

Tarçın, demir, kalsiyum ve mangenezden zengindir, yağ asitlerinin parçalanmasını kolaylaştırır, şeker metabolizmasını düzenleyerek karaciğerin iş yükünü azaltır. Zence­fil: Bağırsak hareketini artırır, metabolizmayı hızlandırır, atık maddelerin atılımını kolaylaştırır, iştahı frenler.

KURT ÜZÜMÜ

Çin tıbbında asırlardır kullanılmaktadır. Ülkemizde de yetiştirilmektedir. Tadı yaban mersini ile kiraz arası olan tatlı ve sulu bir meyvedir, meyvesi ve yaprakları kullanılmaktadır. Portakaldan çok daha fazla C vitamini içerir. Tümörlere karşı deney farelerinde faydalı bulunmuştur, DNA'yı korur. Çinko, kalsiyum, germanyum, selenyum, fosfor gibi faydalı birçok elementi içerir. Havuçtan daha iyi bir A vitamini öncülü olan beta karoten kaynağıdır. Karaciğeri korur. Gözü sarı nokta hastalığından korur.

SUSAM

Karaciğeri korur. Zengin lif içeriği sayesinde bağırsak fonksiyonlarına yardımcı ve bağırsak kanserine karşı koruyucudur. Romatizmal hastalıkları engelleyici ve iyileştirici etkisi vardır.

FESLEĞEN

Fesleğen, nane ve reyhan kansere karşı koruyucu, vücutta su tutulmasını engelleyici özellikleri olan besinlerdir. Romatizma, kolit gibi iltihabi hastalıklara ve kansere karşı korur.

PANCAR

Magnezyum, demir, çinko ve kalsiyumdan zengin olması nedeniyle vücuttan zehirlerin atılmasını kolaylaştırır. Kanserle mücadelede çok etkili olan betasiyanin açısından oldukça zengindir.

ANANAS

Hazmı kolaylaştıran ve bağırsak temizliği sağlayan bromelain içeriği nedeniyle vücuttan zararlı maddeleri uzaklaştırır.

ENGİNAR

Karaciğerin zararlı maddeleri zehirsizleştirmesini sağlayan silimarin ve yağların kolay parçalamasını sağlayan maddelerle koruyucu özellik göstermektedir.

REZENE

Yoğun lif içeriği sayesinde bağırsaklardan zararlı maddelerin atılımını hızlandırır, sindirimi kolaylaştırır.

AVOKADO

Hem suda eriyen hem de erimeyen lifler içerdiğinden barsak temizliğine yardımcı olur, romatizmal hastalıklara karşı koruyucu ve iyileştirici etkisi vardır.

Karar

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Sağlık Haberleri