Başvuruda, “Rus vatandaşlarının gerçekleri bilme hakları olduğu” gerekçesiyle daha önce Rus mahkemesi tarafından verilen mahkümiyet kararının değiştirilmesi istendi.
Moskova mahkemesi, yanlı yayın yaptığı ve gerçek bilgilere yer vermediği gerekçesiyle suçladığı Wikimedia Vakfı’nın, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali”, “Ukrayna’nın işgali sırasında işlenen savaş suçları” ve “Buça katliamı” gibi makaleleri silmediği gerekçesiyle 88 bin dolar para cezası vermişti.
Wikimedia Vakfı temsilcisi Stephen LaPorte, temyiz başvurusuyla ilgili yaptığı açıklamada, verdikleri bilgilerin tarafsız ve doğru kaynaklarla teyit edildiğini belirterek, Rus hükümetinin verdiği ve dezenformasyon içeren bilgileri yayınlamadıkları için haklarında mahkumiyet kararı verildiğini bildirdi.
Yaptıkları itirazla mahkemenin herkesin doğru ve özgür bilgiye kavuşma hakkı olduğunu teyit etmesini istediklerini kaydeden LaPorte, Rus hükümetinin, kriz zamanında insanların yaşamları için hayati önem taşıyan bilgileri saptırmayı hedeflediği görüşünü dile getirdi.
Wikipedia’nın yaptığı temyiz başvurusunda, Rus mahkemesinin 300’den farklı dilde yayın yapan kuruluşu yargılama yetkisine sahip olmadığı bildirildi.
euronews