Yabancı Dil Eğitimi ile ilgili bilmediğiniz 5 şey

Bu haberde yabancı dil eğitimi ile ilgili belki de ilk kez duyacağınız bilgileri topladık. Hatta size bir tüyo verelim, Türkçe'yi ikinci dil olarak öğrenen bir ülke bile var...

Dünyada, ana dil dışında en çok öğretilen ikinci dilin İngilizce olduğunu söylemeye gerek yok. İnternet’teki dil öğrenme sitelerinin büyüklerinden olan Duolingo’nun yayınladığı istatistikler de bu veriyi doğruluyor.

Peki Dünya'da yabancı dil eğitimi nasıl yapılıyor? İşte bilmedikleriniz ile yabancı dil olgusu;

1.İsveç’te en çok öğrenilen yabancı dil, İsveççe(!)

İsveççe’yi en çok öğrenen ülkeler istatistiğinin başında İsveç geliyor. İsveçten kayıt yaptıran kullanıcıların %27’si İsveççeyi öğreniyor. Yüksek miktarda mülteci alan İsveç’in sakinleri arasında İsveççeyi bilmeyenler çoğunlukta olduğu için İsveçten bağlananların en çok öğrenmek istedikleri dil İsveççe.

2. İngilizce’nin ikinci resmi dil olduğu Hindistan’da en çok öğrenilen dil İngilizce

Hindistan’ın ikinci resmi dili olan İngilizce, bu ülke kullanıcıları arasında yine en çok tercih edilen dil. Bunun sebepleri olarak Hindistan’daki eğitimin yetersiz olması ve Hintli kullanıcıların başka ülkelerde iş bulmak için İngilizcelerini geliştirmek istemeleri yatıyor.

Angola ve Mozambik’te tek resmi dil Portekizce olmasına rağmen buradan bağlanan kullanıcıların büyük çoğunluğu kendi ülkelerinin resmi dilini öğreniyor. Ancak, bu sitede Portekizce öğrenmek için İngilizce bilmenin gerekliliği göz önüne alınırsa, durum daha da ilginçleşiyor.

Kanada’da Fransızca resmi dil olmasına rağmen, Kanadalı kullanıcılar yine Fransızca öğrenmeyi tercih ediyorlar. Buradaki durum, Fransızca’nın tek resmi dil olduğu Quebec eyaletinin etkisinden kaynaklanıyor. Quebec’te İngilizce öğrenmek tercihe bağlı olduğu için Quebec’lilerin yarısı sadece Fransızca biliyor, diğer yarısı ise hem Fransızca, hem İngilizce biliyor. Geri kalan Kanadalılar ise muhtemelen göçmen olarak gelen Kanadalılar ve Fransızca’yı da öğrenmek istiyorlar.

3.İtalyanca’yı en çok öğrenmek isteyen ülke, bir Balkan ülkesi değil

Geleneksel olarak İtalyancanın ikinci dil olarak konuşulduğu bir ülke var: Arnavutluk. Katolik nüfusunun ağırlığı ve İtalya’ya komşuluğundan dolayı Arnavutluk’ta İtalyanca ikinci dil. Ancak Duolingo verilerine göre, İtalyanca’nın en çok öğrenildiği ülke, Arjantin. Nüfusunun %63’ünün 1800’lü yıllarında sonunda İtalya’dan göçmüş olması, kullanıcıları atalarının dilleri olan İtalyanca’ya yöneltiyor.

4. Almanca’yı en çok öğrenmek isteyen ülkeler, Balkan ülkeleri ve bir Afrika ülkesi

Bosna-Hersek, Almanca’nın en popüler olduğu ülke. Hırvatistan, Slovenya, Arnavutluk, Makedonya onu takip ediyor. Özellikle Almanya’nın yoğun göç aldığı bu ülkeler, İmparatorluk döneminden beri Almanya etkisi altında. Afrika’daki tek Alman sömürgesi olan Namibya’da 1990’lara kadar Almanca tek resmi dildi. Bu ülkede Almanca hala en çok öğrenilen yabancı dil.

5. Peki, Türkçe’nin en çok tercih edildiği ülke hangisi?

Yayınlanan haritayı piksel piksel taradık, hatta bu sırada monitörümüzdeki ölü pikselleri bile bulduk ama Türkçe’nin en çok tercih edildiği ülkeyi haritada bulamadık. Yazının orijinal yazarıyla temasa geçtik ve bize aradığımız cevabı iletti: Nauru.

Nauru nire, Türkiye nire? diyorsunuz. Biz de diyoruz.

İşte Nauru Burası;

Resmi dilleri Nauru ve İngilizce. Başkenti Yaren. Para birimi, Avustralya doları. 21 km2’lik toprağıyla olimpik bir futbol sahasından biraz daha geniş. 9322 kişilik nüfusuyla Vatikan’dan sonra dünyanın en küçük devleti. Mikronezya’dan bağımsızlığını 1999’da kazanarak Birleşmiş Milletler üyesi oldu. Boyuna bakmadan bir de Türkiye’ye diplomatik pasaportlar dahil vize uyguluyor. Internet uzantısı .nr.

Neden Türkçe’nin en popüler dil olduğu konusundaki muammayı çözünce sizleri bilgilendireceğiz.

 

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Eğitim Haberleri