Yağlı balık zehirliyor mu?

Balık, çocuk gelişiminde çok önemli. Ancak, yağlı balıklardaki PCB maddesinin bebeğin fetal gelişimini olumsuz etkilediği tespit edildi

Omega-3; bebek ve çocukların gelişimine, kadın sağlığına, kalp ve damar sağlığına, zihin sağlığına, eklem sağlığı ve romatizmal hastalıklara faydalı bir yağ asidi. Omega-3 yağ asitleri, vücutta sentezlenmedikleri için dışarıdan düzenli olarak alınmalı. Ancak, Mikro Gen AR-GE direktörü Dr. Özgür Göknel, American Journal of Epidemiolog dergisinde yayınlanan araştırmaya göre çocuklarınıza balık yedirirken dikkat etmeniz gerektiğini belirtiyor. Omega-3 yağ asitlerinin başlıca kaynaklarından birisi de balık. Balıklar, denizlerdeki kirlilik nedeniyle, DDT, PCB, HCB, civa gibi vücuda zararlı maddeleri içerebiliyor. Bu zararlı maddeler gerek doğum öncesi, gerekse doğum sonrası, bebeklerin gelişimlerinde de bozukluklara yol açabiliyor.

HAMİLELER DİKKAT

Danimarka'daki hamile kadınlar üzerinde yapılan ve “American Journal of Epidemiology” dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, denizlerdeki kirlilik sebebiyle yağlı balıklarda biriken zararlı PCB (Poliklorlu binefil) maddesi plasental ağırlığı ve bebeğin doğum ağırlığını olumsuz etkiliyor. Çalışmada yağlı balık tüketen hamile bayanlarda kandaki PCB konsantrasyonunun ciddi miktarda arttığı görülmüş. Ayrıca bu kişilerde plasental ağırlık ve bebeğin doğum ağırlığının normal kişilere göre daha düşük olduğu tespit edilmiş. Ayrıca uzmanlar; PCB, DDT, civa gibi zararlı maddelerin, doğumdan sonra da bebeklerin ve çocukların gelişimi için son derece zararlı olduğunu belirtmiş. Bu maddeler başta kanser olmak üzere astım, diyabet gibi hastalıklara yol açıyor. Bağışıklık sistemi üzerinde de olumsuz etkileri olabiliyor. Omega-3 yağ asitleri bebeklerin ve çocukların sağlıklı büyüyüp gelişmesi için vazgeçilmez besinlerden biri.
Yeni Şafak

Aile Haberleri