Adalet Bakanı Kenan İpek, "Malumunuz yaklaşık 7 milyon dosyalı bir yargı söz konusu. Ben inanıyorum ki bu çalışmalar sonucu, yargıya gelmeden önce ihtilafların büyük bir kısmını çözebiliriz. Hedefimiz, 7 milyon olan dosya sayısını yarıya indirmek" dedi.
Adalet Bakanı Kenan İpek, Çayeli ilçesinde yapılan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Kurulu'nun ardından Adalet Bakanlığı Müsteşarı Basri Bağcı, HSYK Başkanvekili Metin Yandırmaz, HSYK 1. Daire Başkanı Halil Koç, HSYK 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz ve kurulun 14 üyesiyle birlikte ilçenin Kıble Dağı mevkisine gitti. İpek ve beraberindekilere, Rize Valisi Ersin Yazıcı, Belediye Başkanı Reşat Kasap ve Rize Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Yağız da eşlik etti.
Adalet Bakanı Kenan İpek, Rize Adliyesi'nde yaptığı açıklamada, HSYK gündemlerini bundan sonra Ankara dışındaki çeşitli illerde yapacaklarını, bunun çok faydalı olduğunu söyledi.
Türkiye'nin çeşitli yerlerinden Ankara'ya gelerek insanların dertlerini, sorunlarını anlatmasının alışkanlık haline geldiğini ifade eden İpek, mahalline giderek sorunları yerinde tespit etmenin daha faydalı olduğuna inandığını belirtti.
"Yaklaşık 7 milyon dosyalı bir yargı söz konusu"
Çalışmalardaki en büyük amacın, yargıdaki iş yükünün hafiflemesi olduğunu aktaran İpek, şöyle konuştu:
"Malumunuz yaklaşık 7 milyon dosyalı bir yargı söz konusu. Ben inanıyorum ki bu çalışmalar sonucu, yargıya gelmeden önce ihtilafların büyük bir kısmını çözebiliriz. Hedefimiz, 7 milyon olan dosya sayısını yarıya indirmek. Hepsinin çaresi var, yolu var. Uygar ülkeler, medeni ülkeler bu işi nasıl yapıyorsa, biz de günümüz şartlarına ve koşullarına uygun olarak bunu yerine getireceğiz.
7 milyon dosyalık bir yargı ve yılda yaklaşık bir milyon dosyalık bir Yargıtay söz konusu olunca, sorunlar daha da derinleşiyor. Aynı şey idari yargı için de geçerli. 520 üyemiz var Yargıtay'da. Bin 300'e yakın etik hakimi çalışıyor ve gece gündüz, özveriyle çalışıyorlar, ancak bu sayıda işin yargıya ve Yargıtay'a gelmemesi lazım."
İstinaf Mahkemesi çalışmaları
Bakan İpek, istinaf mahkemeleri konusunda altyapı çalışmalarının tamamlandığını kaydederek, personelin hazır olduğunu, iki-üç noktada binayla ilgili sorunları çözmeye çalıştıklarını dile getirdi.
HSYK'nın bu konuda bir takvimlendirme çalışması yaptığını ve kısa sürede bu takvimi açıklayacaklarını ifade eden İpek, "Yakın tarihte istinaf mahkemeleri faaliyete geçecek. Bildiğiniz gibi adli yargıda Türkiye genelinde 15, idari yargıda da 8 yerde istinaf mahkemelerini kurduruyoruz. İlk kuruluşta, kurguladığımız tüm dairelerle başlamamız gerekmiyor. Yaklaşık yarısıyla faaliyete geçeceğiz.
Bizim çalışmamıza göre nihayetinde 330 adli yargı da dahil çalışmış olacağız ama kuruluşta bunun yarısıyla faaliyete geçeceğiz. Bu şekilde Yargıtay'a gelen iş yükü, yani şu anda bir milyon iş yükü geliyor, bizim hesaplamamıza göre 100 ila 120 bin olacak. Yargıtay üyelerimizin de okuyabileceği sayıda dosya gelmiş olacak" diye konuştu.
Bütün çalışmaların amacının yargı yükünün hafifletilmesi ve vatandaşın işlerinin hızlandırılması olduğunu yineleyen Kenan İpek, "Vatandaş, millet bizden adalet bekliyor. Çok fazla bir şey istemiyor, sadece yasaların uygulanmasını istiyor. Biz de inşallah bu amaç doğrultusunda beklentileri karşılayacak çalışmalarımızı yürütüyoruz. İnşallah milletimizin beklentilerini hep birlikte karşılayacağız" şeklinde konuştu.
(AA)