Salih Hamurcu'nun Haberi
Yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam ve fazla kilo diyabet riskini artırıyor. Dünyadaki 130 milyon olan diyabetli sayısının 20 yıl sonra 380 milyona yükseleceği öngörülüyor.
Sakarya Sağlık Müdürlüğü, 14 Kasım "Dünya Diyabet Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler'in (BM) Aralık 2006'da diyabeti küresel bir hastalık olarak kabul ettiğini ve tüm ülkelerin sağlık otoritelerine diyabetle mücadele çağrısı yaptığını hatırlattı. Dünyada 250 milyondan fazla insan diyabetle yaşadığı, mücadele edilmediği taktirde 20 yıl sonra bu sayının 380 milyona yükseleceği ifade edilen açıklamada, hastalığın Türkiye'de de önemli boyutta hastalık yükü oluşturduğu kaydedildi.
Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) ile Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) her yıl 14 Kasım'ı' Dünya Diyabet Günü' olarak ilan ettiği belirtilen açıklamada, şunlara yer verildi: "Dünya Diyabet Günü tüm dünyada 160'ın üzerinde ülkede kutlanmakta ve milyonlarca insanı bu konu çerçevesinde bir araya getirmektedir. Bu kapsamdaki faaliyetler ile diyabetten etkilenen çocuklar ve erişkinler, risk altındaki topluluklar, sağlık çalışanları, sağlıkta karar vericiler ve medyada farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır Dünya Diyabet Günü her yıl diyabetle ilgili bir temanın altını çizmektedir. Geçmişte diyabet ve insan hakları, diyabet ve yaşam tarzı, diyabetin maliyetleri, diyabet ve obezite (2004), diyabet ve ayak bakımı (2005), diyabet ve dezavantajlı gruplar (2006), diyabet ve çocuklar-adolesanlar (2007-2008) gibi başlıklar işlenmiştir. 2009-2013 yılları için ise 'Diyabet Eğitimi ve Diyabetin Önlenmesi' teması ele alınacaktır."
Diyabet Eğitimi ve Diyabetin Önlenmesi Kampanyası'nda diyabet konusunda sorumlu olan herkesin diyabeti anlamaya ve kontrolünü ele almaya davet edileceği kaydedilerek, "Diyabet hastaları için, diyabet eğitimi yoluyla hastalığı konusunda yetkinleşme, sağlık çalışanları için, kanıta dayalı tavsiyeleri mesleki uygulamalarına yansıtmak üzere bilgilerini iyileştirme, toplum için, diyabetin ağır etkilerini kavrama ve mümkün olan durumlarda diyabet ve komplikasyonlarından nasıl kaçınılacağını veya bunları nasıl geciktirebileceklerini öğrenme çağrısında bulunulacak." ifadeleri kullanıldı.
Ailesinde diyabet hastası bulunan, yanlış beslenme alışkanlıkları olan, hareketsiz yaşayan ve fazla kiloları bulunan kişilerde diyabet riskinin fazla olduğu dile getirildi. Belirtilerinin sık idrara çıkma, kilo kaybı, halsizlik ve aşırı susama ile kendisini gösterdiği vurgulandı. Diyabetten korunmak için yürüyüş yapılması, dans edilmesi, yüzme ve bisiklet kullanılması önerisinde bulunuldu.