Son 10 yıldan az bir sürede bilgisayarlar; bazı hastalıkları tespit etme, dilleri çevirme ve konuşmaları transkribe etme gibi işlemlerde oldukça başarılı bir hâle geldi. Yapay zekâ sayesinde mümkün olan bu gelişimler ile birlikte sıradan bir yazılım bile artık e-postalarınıza cevap önerileri verebiliyor. Elbette yapay zekânın günlük hayatta pek çok kullanım alanı var.
Yapay zekâ hemen hemen tüm endüstrilerde kullanılsa da ve günümüz teknolojisine yön verse de hâlâ yapamadığı bazı şeyler bulunuyor. Yapay zekâya sahip makineler, daha önce görmedikleri bir durum karşısında çoğu zaman ne yapacaklarını bilemiyorlar. Bu nedenle karmaşık ve doğaçlama gerektiren durumlarda yapay zekâ hâlâ zorluk çekebiliyor. Peki yapay zekâ tam olarak neyi yapamıyor? Gelin hep beraber bir göz atalım.
Yapay zekânın yapamadığı şeyler
Yapay zekâ, bir bireyin sağlık durumunu hakkında tek başına karar veremez,
Yapay zekâ tek başına komplike bir yazılım geliştiremez,
Yapay zekâ yenilikçi yazı dili kurgulayamaz,
Yapay zekâ özgür iradeye dayalı hareket edemez,
Sürücüsüz araçlar için ahlaki kararlar veremez,
Yapay zekâ insan kontrolü dışında bir buluş gerçekleştiremez.
Nedensellik
Yapay zekânın hâlâ bazı şeyleri başaramamasının en büyük nedenlerinden biri “nedensellik” olarak değerlendiriliyor.
Yapay zekâya sahip sistemler gördükleri olayların ve şeylerin diğer olaylar ile alakalı olduğunu bir derecede saptayabiliyorlar. Fakat tam olarak hangi olayın direkt olarak başka olayları tetiklediğini tespit edemeyebiliyorlar.
Pekiştirmeli öğrenme ile satranç, Go ve benzeri oyunlarda ustalaşabilseler de gerçek dünyadaki karmaşık olaylarda bu yetenekler devre dışı kalıyor.
Yapay zekânın yeni bir şeyler yapabilmesi için sadece kendisine verilen örnek durumlardan geçmiş deneyimlere yönelik sonuçlar çıkarmak yerine, neden ve sonuç ilişkisini tam anlamıyla bir insan gibi anlaması ve öğrenmesi gerekiyor.
webtekno