"Yaptırımlar Rusya’yı Çin’le yakınlaştırıyor"

Wood MacKenzie’nin Rusya Uzmanı Moynihan, Batı'nın uyguladığı yaptırımların Rusya’yı enerji talebi artan Çin’le yakınlaştırdığını söyledi.

Merkezi İngiltere'de bulunan küresel enerji danışmanlık şirketi Wood MacKenzie’nin Rusya Uzmanı Michael Moynihan, Batı'nın uyguladığı yaptırımların Rusya’yı enerji talebi artan Çin’le yakınlaştırdığını söyledi.

Anadolu Ajansı’nın medya sponsorluğunda İngiltere’nin başkenti Londra’da gerçekleştirilen Rus Enerji Forumu’nda konuşan Moynihan, son dönemde Rusya ve Çin arasında çok büyük hacimli enerji anlaşmalarına imza atıldığını vurguladı.

Rusya’nın Avrupa ile ilişkilerinin son 40 yıl içerisinde oldukça gerilimli bir şekilde devam ettiğini belirten Moynihan, ekonomik büyümesini destekleyebilmek için enerji talebi hızla artan Çin’in güvenilir bir ortak olarak ön plana çıktığına işaret etti.

Moynihan, " Rusya uzun yıllardır Çin’le enerji ilişkilerini artırmaya çalışıyor. Yaptırımların, bu süreci hızlandırıcı etki ettiğini söyleyebiliriz. Sadece Sibirya üzerinden Çin’e ulaşacak tek bir boru hattı için 30 milyar dolarlık yatırım planlanıyor. Geçen yıl mayıs ayında Çin veRusya arasında 400 milyar dolarlık bir enerji anlaşmasıyla karşılaştık" şeklinde konuştu.

"Çin'in Rusya’nın enerji kaynaklarına ihtiyacı var"

Çin’in büyümesini desteklemek için enerji kaynaklarını hızla güvence altına alması gerektiğine dikkati çeken Moynihan, "Çin’in Rusya’nın doğalgazına ve petrolüne ihtiyacı var. Doğalgazın batıda Avrupa’ya, doğuda Çin’e satılabiliyor olması Rusya’ya fiyat müzakerelerinde avantaj sağlayacaktır. Batı Sibirya boru hattının 2020 yılında faaliyete geçmesini bekliyoruz" dedi.

Moynihan, Rusya’nın Çin’le enerji anlaşmalarına dair ödemelerini kendi para birimleri üzerinden gerçekleştirmesinin iki ülke ekonomisi i çin faydalı olacağını belirterek, "Ruslar halihazırda üretim maliyetlerini kur ayarlamaları yoluyla düşürmek konusunda oldukça avantajlı durumdalar. Örneğin eğer enerji ödemeleri yuan üzerinden yapılırsa,Rusya bu geliri yine Çin’den ürün almak için kullanabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Çin’in Londra Konsolosu Shao Zheng de Çin ve Rusya'nın tüm alanlardaki ticari ortaklıklarının büyük ivme kazandığını vurgulayarak, “2000 yılında Çin’in Rusya’ya olan ticareti 8 milyar dolardı. Fakat geçen yıl bu rakam 100 milyara ulaştı. İki ülke arasındaki ticarette büyük artış yaşıyoruz" dedi.

İki ülke arasında ticari potansiyelin son derece yüksek olduğunun altını çizen Zheng, "İki ülke arasındaki ticaret hızla artıyor. Bu sadece buz dağının görünen kısmı" şeklinde konuştu.

AA

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Toplum Haberleri