YAŞ mağdurları yeni düzenlemeden endişeli

Meclis Genel Kurulu’na gönderilen YAŞ mağdurlarının haklarının iadesi yönündeki çalışmanın, umutların aksine eksiklikleri olduğu belirtildi.

Kenan Kıran'ın haberi

Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararları sonucu TSK ile ilişikleri kesilen YAŞ’zedeler tekrar mağdur edilme endişesi yaşıyor. Hükümetin YAŞ mağdurlarının haklarının iadesi yönünde yaptığı çalışma, Meclis Milli Savunma Komisyonu’nda kabul edilerek, Meclis Genel Kurulu’na gönderildi. Söz konusu çalışmada; YAŞ’zedelere hak iadesi düşünülürken, YAŞ’zedeler ise düzenlemeyle ilgili olarak beklentilerinin gerçekleşmesi noktasında bazı eksiklikler olduğunu dile getirdiler.

“YAŞZEDELER, EMİNSULAR VE 12 EYLÜL'ZEDELERE TANINAN HAKLARI TALEP EDİYOR”

1999 yılı YAŞ kararlar ile TSK’dan ihraç edilen Öğ. Kd. Yzb. İbrahim Keleş, Meclis’te yapılan çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Yapılan düzenlemenin darbeci subaylara tanınan hakların ve 12 Eylülzede öğretim üyelerine verilen hakların çok gerisinde olduğunu kaydeden İbrahim Keleş, “1960 darbesi sonunda Rahmetli Başbakan Adnan Menderes’i asan ancak daha sonra kendi aralarında anlaşmazlığa düşerek ordudan emekli edilen 7 bin 200 subay korgeneral rütbesine kadar yükseltilerek emekli maaşı bağlanarak bütün hakları iade edilmişti. Yine aynı şekilde 12 Eylül darbe döneminde sıkıyönetim komutanlarının emirleri sonucu yüzlerce öğretim üyesi üniversitelerdeki görevlerinden alınmıştı. Ancak daha sonra bu öğretim üyelerine akademik unvanları ve görev yapamadıkları sürede alamadıkları maaşları da iade edilmişti” dedi.

“MSB KOMİSYONUNDAN ADALETLİ BİR SONUÇ BEKLEMEK MÜMKÜN DEĞİL”

İbrahim Keleş, kanun taslağında mağdur edilenlerin Milli Savunma Bakanlığı’nda kurulacak bir komisyona müracaat edeceği ve taleplerin bu komisyonda değerlendirileceği belirtildiğini hatırlattı. Milli Savunma Bakanlığı’ndaki bürokratların asker kişiler olduğuna dikkat çeken İbrahim Keleş, “Bizi mağdur edenler de zaten asker. Ayrıca şahsi dosyalarımızın Genelkurmay’dan gönderileceği ve değerlendirmenin bu dosyalardaki bilgilere göre yapılacağı görünüyor. O dosyalarda ne olduğunu, neler konulduğunu bilmiyoruz. İlişiğim kesildiğinde bana karar tebliğ edilirken, ‘Disiplinsizlik’ gibi muğlak bir gerekçe gösterilmişti. Aslında disiplinsizlik bir suçtur ve gerek Askeri Ceza Kanununda ve gerekse İç Hizmet Kanununda bu suçun karşılığı vardır. Şahsen ben öyle bir suçtan ne bir savunma verdim ne de ceza aldım. Değerlendirecekleri dosyalara kim bilir neler kondu? Maalesef bilmiyoruz. Belki de birçok çirkinlikler vardır. Çünkü Cuma namazı kılan cemaati bombalamayı bile planlayan bir zihniyet söz konusu” diye konuştu.

“HELALLEŞMEK İSTİYORUZ”

YAŞ’zede İbrahim Keleş, Milli Savunma Bakanlığı Komisyonu’nun ret kararı verdiği takdirde kendilerinin Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne yönlendirileceklerini hatırlatarak, “AYİM’in darbe planlayan generaller hakkındaki tutumu ve kararları ortada iken mahkemeden bizim hakkımızda adaletli bir sonuç beklemek hayaldir. Sayın Başbakanımız kul hakkı nedir bilen biri, helalleşme sadece sıradan insanlar için değil sorumluluk mevkiinde olanlar için de geçerlidir. ASDER söz konusu düzenleme hakkında bir çalışma yapmış ve yetkililere vermişti. Sanırım Başbakanımız bu çalışmadan haberdar edilmedi. Biz darbeci değiliz, hakkımızda bir yargı kararı yok. Dahası neden ilişiğimizin kesildiğini de bilmiyoruz ve yıllardır mağduriyetler yaşıyoruz. Kısacası hükümetten beklentimiz; yanlışlıkların düzeltilmesi ve bütün hak mahrumiyetlerinin giderilmesidir” şeklinde konuştu.

Akit
 

Güncel Haberleri