Yasaktan sonra 200 milyon paket daha az içildi

Tam dumansız hava sahasına destek büyüyerek devam ediyor.

2009 Temmuz-Aralık arasında 2008'in aynı dönemine göre sigara tüketimi 4 milyar azaldı. Yaklaşık 200 milyon paket daha az içildi. Rakamlar son 5 yılın en düşük verileri olarak tarihe geçerken, yasağa uyumda yüzde 99,2'ye ulaşıldı.

Temmuz-Aralık 2009'da 2008'in aynı dönemine göre yaklaşık 200 milyon paket daha az içildi. Türkiye, duman solumadan yaşamaya alışırken başta sigara endüstrisi olmak üzere bazı kesimler uygulamayı sekteye uğratmaya çalışıyor. Ocak 2010'dan itibaren kahvehane, kafe gibi mekanlarda 'yıllık 10 bin TL'ye kadar alınacak ruhsat karşılığında sigara içirtilecek' söylentisi ortaya atıldı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın "Böyle bir şey kesinlikle yok." demesine rağmen sigara firmaları ve havalandırma cihazı satan şirketler, bu fısıltıyı yayıyor. Hatta bazı firmalar, işletmelere "Siz içirtin ruhsatı biz öder, havalandırma cihazını da alırız." taahhüdünde bulunuyor. CHP'nin yasağın kahvehane, birahane ve lokal gibi yerlerde 2015 sonuna kadar yumuşatılması için verdiği yasa teklifi de tepki çekti. CHP önceki gün de yasağın kapsamının genişletilmesiyle işletmelerin yaşadığı sorunların araştırılması için Meclis'e önerge verdi.

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, bu girişimlerin sigara endüstrisinin oyunu olduğunu ifade ederken, yasağın kesinlikle esnemeyeceğini söylüyor. Temmuz-kasım arasında son 5 yılın en düşük sigara tüketiminin gerçekleştiğini bildiren Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi üyesi Doç. Dr. Özen Aşut, yasa teklifi veren CHP'li Şevket Köse ve Algan Hacaloğlu'nu popülist davranmakla suçluyor. Hiçbir ekonomik gerekçenin halkın sağlığının önüne geçemeyeceğini vurgulayan Aşut, "Yılda 100 bin vatandaşımız sigaradan ölüyor. Sigara dumanına maruz kalanların kanser ve kalp krizi riskleri ise yüzde 25 artıyor. Her yıl sigaraya bağlı hastalıkların tedavisi için 30 milyar dolar harcanıyor. Tütün pazarına yılda 20 milyar dolar ödüyoruz." diyor. Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Nazmi Bilir de gelecek yıl Türkiye'de 276 bin kişinin sigarayı bırakacağının tahmin edildiğini bildiriyor.
Zaman

Toplum Haberleri